Ivan Golac za Danas: Gledanje utakmice protiv Engleske - gubljenje vremena, to što je Tadić rekao ne govori se javno 1Foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Ivan Golac, izvrsni poznavalac ostrvskog fudbala još od igračkih i trenerskih dana, razočaran je utakmicom Srbije i Engleske (0:1).

Nada se da će protiv Slovenije puleni Dragana Stojkovića odigrati neuporedivo bolje.

– U odnosu na većinu navijača i simpatizera reprezentacije Srbije, meč sam gledao na nekom drugom kanalu (sa engleskim komentatorima) i mogao sam da čujem ono što je negde i bila poenta viđenog na meču u Gelzenkirehenu – fudbaleri su više šetali nego li što su trčali. Videli smo jedno mrtvilo od igre, sijaset bespotrebnih dodavanja na dva metra razdaljine, jedinu fudbalsku akciju videli smo kod gola Engleza. I sami Ostrvljani bili su zgroženi načinom na koji su igrale obe reprezentacije –  započeo je Golac, surovo iskren u razgovoru za Danas, analizu prve utakmice reprezentacije Srbije na kontinentalnom šampionatu.

Više se pešačilo nego što se trčalo

U prvih 15 minuta utakmice fudbalska reprezentacija Srbije je igrala toliko defanzivno da je jedva sastavljala po dva dodavanja unapred.

Slušajući našeg cenjenog sagovornika, čini se da ni u ostalih 75 minuta nije izgledali ništa bolje, iako je bila ofanzivnija i smislenija na protivničkoj polovini.

– Meč je za gledaoca bio obično gubljenje vremena. Pogledajte kako su Rumuni odigrali protiv Ukrajine (3:0), recimo. Mogli ste i da vidite na koji su se način Slovaci suprotstavili Belgijancima (1:0). To su bili dueli na kojima se moglo videti kako se jedna ekipa bori za dres reprezentacije i svoju zemlju. Pošto volimo da stavove potvrđujemo statistikom, na meču sa Engleskom oborili smo negativni rekord iz 1980. godine po broju udaraca u okvir gola i generalno ka protivničkom golu, na kontinentalnom šampionatu. Samo je jedan šut, čini mi se Dušana Vlahovića, naterao golmana Pikforda da je morao da interveniše i zakači loptu. To je realnost o kojoj pričam, a koju mi uporno izbegavamo.

Uprkos korektnom nastupu u drugom poluvremenu, i dalje postoji bojazan da nam je vezni red krhke građe i da bi samo jedna greška mogla da dovede do toga da protivnik iz tranzicije dođe do realizacije.

– Mi jednostavno nemamo brzinu u veznom redu. Fali nam kreativnosti, lucidnosti, brzih i konkretnih rešenja. S tim u vezi, meč sa Englezima bio je poprilično siromašan. Igrači su više prepešačili, pa mi smo više istrčali gledajući meč iz fotelja, nego li oni na terenu . Ono što smo gledali u Gelzenkirhenu nije imalo nikakve veze sa životom.

Moda je za budale, a Danci se ne modiraju

Najbolje igračke dane Golac proveo je na Ostrvu, a i dobar deo trenerskog iskustva stekao je radeći u Dandi junajtedu. Možda i zbog toga, bio je neprijanto iznenađen onime što su i Englezi prikazali protiv nas, kao da su hteli da nas dovedu u zabludu da smo možda mogli i da jednog boda, čak i preokreta.

– Stalno se prati nekakva moda u fudbalu, kao da se zaboravlja da je moda za budale. Jedino Dance vidim kao reprezentaciju koja decenijama neguje jedan sistem, a koji joj donosi rezultate. Oni su u sistemu 4-4-2, igraju disciplinovano, odgovorno i uvek imaju dvojicu vrhunskih fudbalera koji prave razliku na terenu. Oni nikada ne odigraju slabo ili ispod nekih svojih standarda, zato su stalno i na velikim takmičenjima.

Srbija nema slovenački šut sa distance

Sledeći rival je Slovenija, reprezentacija čiji nam stil igre i način razmišljanja nikako ne leži. Uostalom, na deset međusobnih susreta, pobediloi smo samo jednom.

– Mi ćemo protiv Slovenije morati da budemo izuzetno motivisani. Oni neće biti pod tolikim rezultatskim opterećenjem, za razliku od nas. Nama je pobeda neophodna da bismo se plasirali u narednu fazu takmičenja. Meni oni deluju kao tim, igraju kolektivno, kompaktni su na sredni terena, a vrlo brzi i neugodni u samom špicu napada. Slovenija je posebno opasna u fazi kontranapada, baš u segmentu u kojem je naš vezni red naročito ranjiv. Takođe, poseduju fudbalere koji imaju dobar udarac sa distance, što je segmenat u igri u kojem smo mi veoma loši. Mi nemamo fudblaera koji sa nekih dvadesetak metara može da šutira tehinički precizno i snažno. Nama reprezentacije poput Slovenije i Danske nikako ne prijaju, a već sam rekao, pre šampionata, da će nam duel sa Slovenijom biti najteži.

Fudbalska javnost u otadžbini složna je da uvodnih petanestak minuta duela sa Engleskom nikao ne bi smeli da nam se ponove protiv Slovenije, bez obzira na to što rival tehnički nije toliko superioran, naprotiv.

– Mi nijednu utakmicu nismo odigrali, a da smo dominirali svih 90 minuta. Jednostavno, u veznom redu nemamo brzinu, naši veznjaci su tehnički inferiorni, što se najbolje videlo protiv Engleza, i kao da stalno prave potez više. Njihov Petar Stojanović, recimo, pomeren je na poziciju desnog krila, iako je po vokaciji bek, baš zbog brzine i mogućnosti da konstantno pritiska protivničku poslednju liniju. Mi nemamo tako kompaktnog igrača, koji je u oba pravca kvalitetan. Naša su rešenja u napadu mahom individualna, zavise od maštovitosti pojedinaca i znanja Mitrovića da i polušanse pretvara u gol.

Igračini Kigenu to ne bi palo na pamet

Na poraz na startu šampionata, nadovezala se i izjava Dušana Tadića posle meča sa Engleskom. Svesno ili ne, njegove izgovorene reči i tvrdnje da je najbolji igrač u reprezentaciji Srbije, momentalno su proizvele rekacije u javnosti, a verovanto i u samoj ekipi, uprkos tvrdnjama mnogih da je sve u najboljem redu.

– Ne mogu ni da zamislim da je u naše vreme nekom igraču, formata Kevina Kigena, na primer, uopšte moglo da se desi da tako nešto pomisli da kaže javno, iako je bio igračina. To je bila velika bomba, napravljena u verbalnom smislu, koja bi prirodno mogla da dovede do otpora kod pojedinih njegovih saigrača. Ako Tadić tako misli, zašto slično razmišljanje ne bi imao Aleksandar Mitrović, naš najbolji strelac, ili Sergej Milinković Savić koji je u dresu Lacija dominirao Serijom A. Tako nešto se nikada ne sme reći javno, a da ne pričamo o tome da nije bio momenat.

Za meč sa Slovenijom, moglo bi da se očekuje da selektor Dragan Stojković napravi izvesne kadrovske korekcije u startnoj postavi. Očekuje se da odigramo ofanzivnije i smelije, a opet, takav stil igre mogao bi da dovede do većih defanzivnih problema, pogotovo ako se uzme u bozir da po bokovima nemamo naročito dobre defanzivce.

– Mi nemamo bekove, a oni su stub odbrane, daju sigurnost u poslednjoj liniji, a danas, pak, u napadu učestvuju u kreiranju akcija, čak ulaze i u vezni red i time mu daju na kompaktnosti. S tim u vezi, i reprezentacija Slovenije nam može napraviti velike probleme po bokovima. Na drugoj strani terena, potrebno nam je da iza špiceva imamo najkreativnijeg fudbalera. U datom kontekstu, mislim da je Sergej neko ko ima tu lucidnost, kreaciju, imaginaciju. Kako nije dobar defanzivac i nema tu oštrinu, trebalo bi mu omogućiti da se više koncentriše na organizaciju napada, završni pas, lucidnost. Dok sam vodio Partizan, Milku Đurovskom sam zabranjivao da pređe centar, vodeći se uvek time da ako je on trebalo da nas defanzivno spašava, da nama onda spasa i nije bilo. Zato sam i znatiželjan da vidim kakve će koncepcijske i kadrovske promene izvršiti selektor Srbije za presudan meč na šampionatu.

Najnovije informacije o dešavanjima na Evropskom prvenstvu u fudbalu čitajte na stranici EURO 2024.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari