Milovan Rajevac za Danas o razbijanju osovinskog tandema reprezentacije: Koji su glavni razlozi poraza Srbije protiv Engleske i zašto je Tadić prenaglio? 1EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Srbija je, negde i očekivano, startovala porazom na Evropskom prvenstvu.

Imala je naspram sebe jednog od vodećih favorita, međutim razvoj događaja na stadionu u Gelzenkirhenu pokazao je da je ishod mogao da bude drugačiji da je kojim slučajem naša fudbalska reprezentacija odigrala hrabrije i pametnije u uvodnih petanestak minuta, koji su se ispostavili i presudnim.

U tom intervalu „orlovi“ su primili gol, posed lopte bio je 80:20 odsto u korist Engleza, a pritom u uvodnih deset minuta kapiten MItrović i saigrači jedva da su razmenili par pasova unapred.

Buđenje u drugom poluvremenu, taktičke finese i određena kadrovska rešenja doveli su do toga da je naša reprezentacija periodično kontrolisala dešavanja na terenu, imala i inicijativu, ali da nije imala uigrane akcije u poslednjih dvadesetak metara koje bi dovele do toga da golman Engleske Pikford bude savladan.

O zapažanjima o igri naših fudbalera za Danas je govorio prekaljeni srpski trener Milovan Rajevac.

„Videli smo sve protiv Engleza. Primili smo gol u nezgodno vreme, nakon toga su oni postavili dupli blok, u periodu kada smo imali incijativu, međutim protiv njihove defanzivnije postavke nismo pronalazili organizovana rešenja. Želja i volja kod naših igrača nije bila sporna, čak mi se čini da smo u drugom poluvremenu delovali svežije i odmornije u odnosu na njih. Oni kao tim nisu toliko dobri i u tome sam video našu šansu. Inače, individualno su jedna od najjačih repezentacija na ovom prvenstvu“.

Usponi i padovi u našoj igri bili su uočljivi i fudbalskim laicima. Čak i kada se činilo da kontrolišemo ritam utakmice, da smo uspostavili dominaciju na sredini terena, nekako smo delovali poprilično raštimovano u samoj završnici napada.

„Razbijeni su nam tandemi, nismo imali tandem Mitrović-Tadić koji je toliko puta pokazao da je izuzetno uigran i produktivan. Vidim da je većinsko mišljenje da je selektor Stojković napravio adekvatne izmene, ali se sa tim ne slažem jer rezultat nije promenjen, naprotiv. Mitrović kao kapiten je izašao, ušao je Tadić a videlo se tokom drugog poluvremena koliko bi nam značilo da su njih dvojica proveli izvesno vreme zajedno na terenu. U mislima mi je ona asistencija ka Luki Joviću kada se nije najbolje snašao kod prijema lopte – kako bi u takvoj situaciji reagovao Mitrović. Takođe, Mladenoviću po levoj strani je falio Mitrović u protivničkom šesnaestercu. Ne bi trebalo da zaboravimo koliko je asistencija imao Mladenović u reprezentaciji direktno pronalazeći Mitrovića“, glavni je utisak stručnjaka koji se proslavio kao selektor Gane na Svetskom prvenstvu 2010.

Milovan Rajevac za Danas o razbijanju osovinskog tandema reprezentacije: Koji su glavni razlozi poraza Srbije protiv Engleske i zašto je Tadić prenaglio? 2
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Ako bismo akcentovali dobre strane u našoj igri, onda je svakako za pohvalu to što smo u drugih 45 minuta diktirali tempo, dobijali duele na sredini terena i pogotovo po levoj strani pravili mnogo problema engleskoj odbrani. Ipak, kad god je trebalo da materijalizujemo inicijativu, izgledalo je da napadamo stihijski, bez uigranih akcija.

„Apsolutno se slažem, a deo odgovora je sigurno i u tome što su nam tandemi razbijeni. Mi jesmo dominirali u većem delu drugog poluvremena. Bez većih problema dolazili smo do protivničkih dvadesetak metara, međutim kada je trebalo da organizovano napadnemo njihove slabe tačke u samoj završnici, nismo uspevali da dođemo do adekvatnih rešenja jer su nam falili uigrani tandemi, koje, u suštini, imamo. Na svu sreću, ništa još uvek nije izgubljeno. Mislim da nam je raspored mečeva dobar i da nam više odgovara što prvo igramo sa Slovenijom, a zatim sa Danskom.

Nažalost, ponovili smo određene boljke sa prethodnih važnih utakmica, pogotovo one s početka Svetskog prvenstva u Kataru. Suprotstavili smo se Engleskoj izuzetno defanzivnim duplim blokom, poklonivši im  posed lopte i dominaciju na sredini terena.

„Možda smo bili povedeni utakmicom koju smo odigrali u Švedskoj. I tada smo imali defanzivniji pristup, a uspeli smo da damo tri gola i komotno trijumfujemo. Moguće je da se selektor rukovodio tom utakmicom, u kontekstu pripremljene taktike i kadrovskih rešenja, počevši od golmana, što je negde i očekivano, jer zašto biste na generalki izveli jednu postavu i imali određenu taktiku, a onda na početku šampionata radili nešto sasvim drugo“, napravio je Rajevac zanimljivu paralelu.

„Nažalost, nakon primljenog gola nismo imali adekvatan odgovor. Falila nam je oštrica u napadu, koju u suštini predstavljaju Mitrović i Tadić. Ono što je, pak, dobro i što se pokazalo produktivnim jeste to da imamo fizički dominantne igrače u veznom redu, veoma izdržljive i snažne i to me veoma raduje. Sergej je odigrao korektno, ali još uvek njegova igra do kraja nije u funkciji reprezentacije. Za pohvalu je i to što smo protiv Engleza dobro istrčali“.

Milovan Rajevac za Danas o razbijanju osovinskog tandema reprezentacije: Koji su glavni razlozi poraza Srbije protiv Engleske i zašto je Tadić prenaglio? 3
Foto: AP/Frank Augstein

Nastup Dušana Tadića posle utakmice izazvao je ogromne reakcije u srpskoj fudbalskoj javnosti. Delovalo je da je kapiten reprezentacije stavio sebe u prvi plan, odnosno svoj ego, trvdeći da je najbolji fudbaler u reprezentaciji Srbije, a sve to zbog odluke selektora da ga ne uvrsti u startnu postavu.

„Tadića poznajem od njegove 17. godine kada sam ga uvrstio u prvi tim Vojvodine. Odmah je bilo jasno da je reč o izuzetnom talentu i nekome ko je u stanju da tako mlad pravi razliku na terenu. Od osamostaljenja naše države, on je sigurno jedan od naših najboljih igrača, ali njegove izjave posle meča nisu bile u funkciji reprezentacije. Naša reprezentacija je iznad svih, pa i Tadića i o tome je morao da vodi računa. Njegova ljutnja nije bila na mestu, kao neko ko ima 36 godina i ogromno životno i igračko iskustvo, morao je drugačije da se postavi i odreaguje. To nije smelo da se desi, jer nam ne trebaju nikakve trzavice ili povodi za razmišljanje javnosti da nešto u taboru reprezentaicje nije kako bi trebalo da bude“.

Na redu su presudni mečevi sa Slovenijom i Danskom, Na osnovu njihovog remija na startu Evropskog prvenstva (1:1) deluje da naši fudbaleri mogu da se ravnopravno nadigravaju sa obema reprezentacijama.

„Optimista sam i verujem da možemo da se nadigravamo i sa Slovenijom i sa Danskom, koja nam, pak, manje odgovara po stilu igre. Slovenci su kompaktna reprezentacija, pogotovo u veznom redu i u samom špicu napda. Šeško je izvanredan centarfor, neko ko traži prostor i dubinu i svakako će predstavljati najveću opasnost. Njihov selektor Kek prekaljeni je stručnjak. Ne bi trebalo zaboraviti da je Sloveniju vodio i 2010. na Svetskom prvenstvu, baš kada sam bio selektor Gane. Nikako ne bismo smeli da se opsutimo, već da se tako organizujemo i taktički postavimo da budemo dovoljno mudri i kadri da odigramo na rezultat. Cela nacija je uz naše fudbalere. Zato glavu gore i neka pokušaju da dobiju obe naredne utakmice“.

Najnovije informacije o dešavanjima na Evropskom prvenstvu u fudbalu čitajte na stranici EURO 2024.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari