Mijat Gaćinović i Sergej Milinković Savić: Na današnji dan omladinski prvaci sveta, a danas kao neodgovorna deca 1Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

Luka Jović je u poslednji čas doneo Srbiji bod nade u duelu sa Slovenijom, ali njegova napadačka snalažljivost u grozdu igrača obe reprezentacije ne sme da zamagli sramotni i neodgovorni način na koji je gol primljen.

Selektor Dragan Stojković je u poluvremenu ostavio u svlačionici levog beka Filipa Mladenovića, sva je prilika iz predostrožnosti da on ne dobije i drugi žuti karton, a na njegovo mesto je poslao Mijata Gaćinovića.

Sledeće dve izmene, u 64. minutu, dok su mreže još mirovale, bile su Jović u napadu umesto nedelotvornog Vlahovića i Sergej Milinković Savić na sredini terena umesto Saše Lukića.

Pet minuta posle toga Slovenci su poveli.

Gaćinović ne samo da je nespretno dugim forom sebi dao loptu u noge protivničkom desnom beku Žanu Karničniku nego je potpuno odustao od bilo kakve namere da se potrudi da grešku ispravlja.

Karničnik je dugim korakom prošao pored Milinkovića Savića kao od šale. Čim je stupio na srpsku polovinu terena, dao je loptu na levu stranu, nastavljajući da se kreće prema golu.

Dok je težište igre otišlo na suprotni kraj terena, Karničnik je bio sve bliži Rajkoviću.

Elšniku je s druge strane dopušteno da čak zakorači u šesnaesterac i da tek onda uputi reski centaršut na suprotnu stativu.

A tamo – Sergej koji nema pojma niti ima pretenziju da vidi šta mu se dešava iza leđa. Karničnik, koji je budno pratio šta će njegov saigrač da učini, izbio je ispred i iz neposredne blizine sproveo loptu u mrežu pored nemoćnog Predraga Rajkovića.

Upitni pogled razočaranja Strahinje Pavlovića odmah je pao na svog saigrača, vapeći za odgovorom zašto nije bio posvećeniji odbrambenom zadatku.

Mijat Gaćinović i Sergej Milinković Savić: Na današnji dan omladinski prvaci sveta, a danas kao neodgovorna deca 2
Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

Taj gol je otkrio dve slabosti našeg tima.

Jedna je vladanje dva igrača, Gaćinovića i Milinkovića Savića, kao neodgovorne dece, nedorasle značaju utakmice, i to baš ma dan kada su obojica, 20. juna 2015. na Novom Zelandu, zajedno s još nekolicinom iz ove reprezentacije, postali omladinski prvaci sveta. Umesto da se u svojim zrelim igračkim godinama ponesu kao sa žarom kojim su obradovali naciju pre devet godina, potpuno su razočarali i snose indolentnošću najveću krivicu za gol Slovenije.

 

Druga slabost Piksijevog tima je što na desnoj strani nema igrača profila Karničnika, prvog ikada strelca iz slovenačke lige (prošle zime se iz Ludogoreca vratio kući, ali ne u Muru nego u Celje).

Pouzdanog u odbrambenim zadacima, vitkog kao Srećko Katanec, koji osvaja prostor kao gazela, na kraju krajeva i promućurnog da iz drugog plana bude egzekutor.

Najnovije informacije o dešavanjima na Evropskom prvenstvu u fudbalu čitajte na stranici EURO 2024.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari