Slovenci i Danci nerešeno: U prvom poluvremenu Eriksenova bajka, u drugom naplata za odlučniju igru 1Foto: EPA-EFE/MOHAMED MESSARA

U iščekivanju da se za nas desi vrhunac dana, uvertira za sudar Srbije i Engleske u Gelzenkirhenu bila je prva utakmica u C grupi na 17. evropskom fudbalskom šampionatu.

Šta je našoj reprezentaciji dalje činiti, kad joj susret s Gordim Albionom ovako ili onako bude prošlost, zna i iz ishoda duela između svoja dva sledeća protivnika.

Slovenija i Danska su remizirali u Štutgartu.

C GRUPA

Slovenija – Danska 1:1 (0:1)

Stadion u Štutgartu. Gledalaca: 55.000.

Sudija: Šerer (Švajcarska).

Strelci: 0:1 Eriksen u 17, 1:1 Janža u 77.

SLOVENIJA: Oblak (k), Karničnik, Drkušić, Bijol, Janža, Stojanović (od 67. Verbič), Gnezda Čerin, Elšnik (od 75. Gorenc-Stankovič), Mlakar (od 75. Celar), Šporar (od 90+3 Kurtić), Šeško (od 90+3 Brekalo). Selektor: Kek.

DANASKA: Šmajhel (k), Andersen, Kristensen, Vestegord, Ba, M. Julmand (od 89. Dilejni), Hejberg (od 83. Nergord), Kristijansen (od 79. Mele), Eriksen, Vind (od 83. Dolberg), Hejlund (od 83. Poulsen). Selektor: K. Julmand.

Počelo je Eriksenovom bajkom, završilo se nagradom za odlučnost.

Samo minut pošto je Šeškov šut s 20 metara fijuknuo pored Šmajhelove stative Danci su poveli.

Mreža se zatresla u tri poteza u 17. minutu.

Loptu izvedenu iz auta Vind je petom sproveo do Eriksena koji ju je u naletu ka golu grudima spustio ispred sebe, dovoljno da je u idućoj sekundi zakuca u donji desni ugao pored nemoćnog Oblaka.

Slovenci i Danci nerešeno: U prvom poluvremenu Eriksenova bajka, u drugom naplata za odlučniju igru 2
Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

Kakav prst sudbine dotiče dansku „desetku“ i kakve dve sasvim različite scene s njim na evropskom šampionatu.

Danas radost, a u prvoj utakmici pre tri godine, tačnije posle 1.100 dana, na meču s Finskom u Kopenhagenu, u životnoj opasnosti nepomičan pored aut-linije zbog srčanog udara.

S 32 godine i 123 dana, postižući svoj 42. gol u reprezentaciji (na deobi četvrtog mesta s legendarnim napadačem iz šezdesetih Ole Madsenom), postao je najstariji strelac državnog tima na prvenstvima Starog kontinenta.

Danci su i posle vođstva imali terensku inicijativu do poluvremena (umalo da iz karambola od Mlakara udvostruče prednost), a Slovenci su tek sporadično dolazili do protivničkog šesnaesterca.

U drugom delu utakmice igra je bila življa i uzbudljivija jer je i slovenački tim krenuo preduzimljivije, ali su njegovi glavni napadači Šeško i Šporar i dalje ostajali u džepu suparničke odbrane.

U 65. minutu Oblak je spasao Sloveniju, pošto se u brzom protivnapadu Danske prsima isprečio između gola i Hejlundovog pokušaja iz neposredne blizine na Kristijansenov britki centaršut po zemlji.

Minut kasnije uzleteo je Gnezda Čerin, glavom je zahvatio loptu s pet metara, ali iznad prečke.

Ono što Šešku nije polazilo za rukom iz srca šesnaesterca, jeste još jednim gromovitim udarcem sa 20 metara, kada je uzdrmao stativu.

To kao da je bio dobar nagoveštaj.

Već u sledećem napadu, u 77. minutu, Sloveniji se isplatila odsečnija igra bez kalkulisanja.

Njen levi bek Janža je u stilu Aleksandra Kolarova u našoj reprezentaciji svojevremeno zahvatio loptu drop kikom iskosa ispred danskog kaznenog prostora, posrećilo mu se da šut okrzne Julmanda i da od njegovih leđa neuhvatljivo promeni putanju ka Šmajhelu.

Slovenci i Danci nerešeno: U prvom poluvremenu Eriksenova bajka, u drugom naplata za odlučniju igru 3
Foto: EPA-EFE/MOHAMED MESSARA

Najnovije informacije o dešavanjima na Evropskom prvenstvu u fudbalu čitajte na stranici EURO 2024.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari