Ko su glavni favoriti za osvajanje Evropskog prvenstva u fudbalu? 1Foto: EPA-EFE/R. GARCIA

Za manje od nedelju dana počinje Evropsko prvenstvo u fudbalu koje se igra u Nemačkoj od 14. juna do 14. jula.

Od 24 selekcije koje će učestvovati na kontinentalnom šampionatu tri selekcije su se izdvojile kao najveći favoriti na turniru.

Engleska

Selekcija “Tri lava” je možda i prvi favorit na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu najviše i zbog izuzetno kvalitetne navalne linije tima. Ipak, od Engleza se gotovo po pravilu uvek puno očekivalo, ali malo kada su u istoriji i dolazili do trofeja. Međutim, bilo bi pravo iznenađenje da se ne nađu u samoj završnici turnira. Selektor Geret Sautgejt ima možda i poslednju priliku da pokaže javnosti na Ostrvu da je pravi čovek za kormilo reprezentacije. Njegov najveći uspeh na klupi “Gordi Albiona” jeste plasman Engleske u polufinale Svetskog prvenstva u fudbalu 2018. godine, ali je onda usledio šokantan poraz od Hrvatske i ta “odiseja” je označena kao neuspešna. Još je bliži tituli bio na prethodnom Evropskom prvenstvu, kada je kod kuće, na čuvenom “Vembliju” izgubio od Italije na penale rezultatom 3-2.

Javnost u Engleskoj želi titulu i neće mu još mnogo dugo gledati “kroz prste”.

Engleska igra u grupi C na EURU 2024., zajedno sa Danskom, Srbijom i Slovenijom i čini se da će se “prošetati” grupom.

U drugoj fazi takmičenja će ih čekati ozbiljniji protivnici i mogući derbiji. Igra Ostrvaljanja biće bazirana na dvema najvećim zvezdama tima, Džudu Belingemu i Hariju Kejnu od kojih se očekuju i golovi, ali i asistencije.

Imaće podršku u liku i delu Konora Galagera i Fila Fodena, dok će u svakom slučaju računati na brzinu krilnog napadača Bukajo Sake.

Ono što može predstavljati problem za njih je to što na konačnom spisku nema fudbalera Mančester sitija Džeka Griliša što je izazvalo burne reakcije tamošnjih medija, ali i pojedinih fudbalera u kampu reprezentacije.

Golmani: Din Henderson, Džordan Pikford, Aron Ramsdejl

Odbrana: Luis Dank, Kiran Tripije, Kajl Voker, Mark Gei, Džo Gomez, Ezri Konsa, Luk Šo, Džon Stouns,

Sredina: Trent Aleksander-Arnold, Konor Galager, Kobi Maino, Deklan Rajs, Adam Varton

Napad: Entoni Gordon, Kol Palmer, Bukajo Saka, Ivan Toni, Oli Votkins, Hari Kejn, Džud Belingem, Džarod Boven, Ebereči Eze, Fil Foden.

Francuska

“Trikolori” su jedan od najvećih favorita za osvajanje titule u Berlinu 14. jula. Već duži niz godina završavaju u finalima na najvećim fudbalskim smotrama. Pre dve godine su izgubili od Argentine na penale u finalu Svetskog prvenstva, dok su na onom Mundijalu u Rusiji osvojili zlato savladavši Hrvatsku rezultatom 4:2.

Na prethodnom EURU pre četiri godine su neslavno prošli ispavši u osmini finala od Švajcarske, dok su na onom kontinentalnom prvenstvu na kojem su bili domaćini izgubili od Portugala sa 1:0 nakon produžetaka. Baš zato će želeti da “osvetlaju obraz naciji” na ovogodišnjoj smotri najboljih nacionalnih selekcija na tlu “starog kontinenta”.

Predvođeni jednim od najboljih fudbalera današnjice Kilijanom Empabeom oni mogu da isprave “nepravdu” iz nedavne prošlosti, tim pre što će on imati veliku pomoć od strane Antoana Grizmana, Olivijea Žirua, Usmanea Dembelea i Markusa Tirama.

Ne treba očekivati previše ofanzivnu Francusku, nego onakvu kakvu smo i navikli da je gledamo kod Didijea Dešana. Sasvim sigurno će se “galski petlovi” uzdati u svoju stamenu odbranu i iz kontre ugrožavati protivničke ekipe.

Oni igraju u grupi D sa Poljskom, Austrijom i Holandijom.

Golmani: Majk Menjan, Alfons Areola, Bris Samba

Odbrana: Žonatan Klaus, Teo Ernandez, Ibrahima Konate, Žil Kunde, Ferlan Mendi, Benžamen Pavar, Vilijam Saliba, Dajot Upamekano

Sredina: Eduardo Kamavinga, Ngolo Kante, Adrijan Rabio, Orelijen Čuameni, Voren Zair Emeri, Jusuf Fofana, Antoan Grizman.

Napad: Kilijan Mbape, Usman Dembele, Randal Kolo Muani, Markus Tiram, Bredli Barkola, Kingli Koman, Olivije Žiru.

Španija

Španija se već dugo muči sa kvalitetnim izborom startega na svojoj klupi, ali ih mnogi vide kao jednog od favorita na Evropskog prvenstva. Ipak, spisak na koji se odlučio selektor “crvene furije” Luis de la Fuente baca senku na mogućnosti ove reprezentacije. Na pomenutom spisku nema sada već standardnog štopera Barselone Paua Kubarsija, kao ni veziste Atletiko Madrida Markosa Ljorentea, ali su svoje vize „čekirali“ štoper Atletik Bilbaa Dani Vivijan, vezni fudbaler Viljareala Aleks Baenja i napadač Betisa Ajoze Perez, što je izazvalo revolt u španskoj javnosti. De la Fuente ne uživa veliku podršku među ljubiteljima nacionalne selekcije, ali je usled svih problema sa tamošnjim Fudbalskim savezom i bivšim predsednikom istog Luisom Rubijalesom dobio mandat i poverenje  da predvodi “furiju” do 2026. godine i kraja Svetskog prvenstva u SAD, Kanadi i Meksiku, a nakon toga će novo fudbalsko rukovodsvo pronaći adekvatno rešenje na klupi nacionalnog tima ukoliko sadašnji izbor ne bude imao konkretne rezultate. Teško je reći kako će Španci izgledati i igrati u Nemačkoj jer je de la Fuente promenio veliki broj igrača u reprezentativnim akcijama u poslednjem periodu. Ono što se zna je da će im zbog povrede jako faliti Gavi, ali će sve snage polagati u napad, jer im je odbrana najslabija linija tima.

Posebno će mnogo očekivati od brzonogih krilnih napadača Jamina Lamala i Nika Vilijamsa i od njihovog nivoa igre će zavisiti ukupni uspeh te selekcije na šampionatu.

Oni će nastupiti u grupi B zajedno sa Hrvatskom, Italijom i Albanijom.

Na EURU 2016. godine ispali su u osmini finala od Italije rezultatom 2:0, a četiri godine kasnije su ispali u polufinalu od Italije nakon izvođenja jedanaesteraca.

Najzlatnije godine imali su u periodu od 2008. do 2012. kada su osvojili dve zlatne medalje na Evropskim prvenstvima – 2008. i 2012. i jednu zlatnu na Svetskom prvenstvu 2010. u Južnoj Africi.

Golmani: Unai Simon, David Raja, Aleks Remiro

Odbrana: Hesus Navas, Naćo Fernandes, Mark Kukurelja, Ajmerik Laport, Danijel Vivijan, Robin Le Normand, Alehandro Grimaldo, Dani Karvahal,

Sredina: Rodri, Martin Zubimendi, Mikel Merino, Fabijan Ruiz, Aleks Baenja, Pedri, Fermin Lopez

Napad: Lamine Jamal, Mikel Ojarzabal, Niko Vilijams, Hoselu, Dani Olmo, Ajoze Perez, Feran Tores, Alvaro Morata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari