Gol-mašina se bliži muzeju oldtajmera: Tamni zvezda Kristijana Ronalda u portugalskoj reprezentaciji 1Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Portugalski as Kristijano Ronaldo je gol-mašina svoje vrste, ali njegova zvezda polako tamni.

Svedočanstva za to, po strani nemilosrdan i neuhvatljiv učinak u njegovoj prvoj celoj sezoni u saudijskoj ligi u dresu vicešampiona Al Nasra iz Rijada (35 golova, prvi prtatilac Aleksandar Mitrović s 28), dolaze iz reprezentacije.

Na poslednjih devet utakmica na dva najveća takmičenja nije zatresao mrežu, to jest jeste samo jednom u poslednjih 11 mečeva, u prvom kolu Mundijala u Kataru 2022. protiv Gane, a i taj i još dva od poslednja tri pogotka bili su mu s bele tačke.

Baš kad su se Portugalija i Francuska srele u grupi na prošlom Evropskom prvenstvu, podelivši bodove (2:2) u Budimpešti, oba puta je bio neumoljiv s bele tačke.

Na 17. evropskom šampionatu u Nemačkoj nije zatresao mrežu ni iz jedanaesterca oči u oči sa slovenačkim panterom Janom Oblakom u prvom produžetku u osmini finala, što ga je ganulo do suza.

Izmakla mu je i ta kolosalna prilika da s 39 godina postane najstariji strelac na najvećoj smotri evropskog fudbala.

Na svim velikim takmičenjima od svog debija, na EURO 2004. pred domaćom publikom, bar po jednom je savladao protivničkog golmana. Tako je dosegao do osam mundijalskih golova i do rekordnih 14 kontinentalnih.

Međutim, kada se igralo na ispadanje, a tu je skupio 21 utakmicu, postigao je samo tri, sva tri na evropskim šampionatima: u polufinalu s Holandijom 2004, u četvrtfinalu s Češkom 2012. i u polufinalu s Velsom 2016. Ostalih 11 su u takmičenju po grupama.

Istina, iz Nemačke ne odlazi bez dokaza o svom ubitačnom golgeterskom instinktu jer je bio tačan u penal-seriji i protiv Slovenije i zatim protiv Francuske, koja je bila uspešnija.

Najnovije informacije o dešavanjima na Evropskom prvenstvu u fudbalu čitajte na stranici EURO 2024.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari