Golovi za porodični album: Koji su očevi i sinovi strelci na evropskom prvenstvu? 1Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Portugalija je u svojoj prvoj utakmici dala najstarijeg na evropskom prvenstvu svih vremena, a pobedu je iščupala golom jednog od najmlađih u svojoj reprezentaciji.

U junaka je u samo 112 sekundi izrastao 21-godišnji Fransisko Konseisao, koga je selektor Roberto Martinez poslao u vatru na izdisaju meča s Češkom kao poslednju nadu da će se bod pretvoriti u sva tri.

Portov napadač je u istoriju ušao kao strelac kome je trebalo najkraće vreme da zatrese mrežu na svom debiju na evropskom šampionatu.

U analima portugalskog državnog tima, gledano i po mundijalima, samo je Žoze Augusto brže postigao pogodak u svojoj prvoj utakmici na velikom takmičenju – u 95. sekundi duela s Mađarima na Svetskom prvenstvu u Engleskoj 1966.

Konseisao je stavio sliku svoje neizmerne radosti u porodični album jer je i njegov otac Serđo, koji mu je donedavno bio trener u Portu i presudno je uticao i na njegovo igračko stasavanje, davao golove na evropskom prvenstvu i to sva tri u jednoj utakmici. Pokopao je het-trikom Nemce 2000 – 3:0.

Još je samo jedan primer da su strelci na evropskom prvenstvu iz iste loze.

Enriko Kjeza se istakao u dresu italijanske reprezentacije u Engleskoj 1996, a njegov sin Federiko prošli put, 2021, i u osmini finala protiv Austrije i u polufinalu sa Španijom.

Najnovije informacije o dešavanjima na Evropskom prvenstvu u fudbalu čitajte na stranici EURO 2024.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari