Gruzija pobedila Portugal i plasirala se u osminu finala Evropskog prvenstva 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Fudbaleri Gruzije napravili su prvorazredno iznenađenje pošto su slavili nad Portugalom sa 2:0 (1:0) u trećem kolu F grupe na Evropskom prvenstvu.

Na taj način su se sa četiri osvojena boda plasirali u osminu finala takmičenja kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije.

U drugom meču grupe Turska je savladala Češku sa 2:1 i zauzela je drugo mesto u grupi iza prvoplasiranog Portugala, a Česi su večeras završili svoje učešće na kontinentalnom šampionatu.

Portugal je izašao na teren u izmenjenom sastavu, predvođen kapitenom Kristijanom Ronaldom.

Gruzija je povela u drugom minutu golom Kvarachelije, na dodavanje Mikautadzea, posle greške fudbalera Portugala Antonija Silve na sredini terena.

U 17. minutu iz slobodnog udarca pokušao je Ronaldo, a golman Georgi Mamardašvili je odbranio i izbacio loptu u korner.

Portugal je imao veći posed lopte, a priliku je u 30. minutu propustio Žoao Feliks, kada je šutirao sa ivice šesnaesterca.

Portugalci su u 35. minutu izveli dobru akciju, u kojoj su učestvovali Palinja i Ronaldo, a u poslednjem trenutku gruzijski fudbaler Georgi Gvelesijani blokirao je šut.

Gvelesijani je odmah na drugoj strani mogao da ugrozi protivnički gol, ali nije uspeo da stigne do lopte posle centaršuta Kvarachelije.

U završnici golman Mamardašvili odbranio je šut Feliksa koji je probao sa ivice kaznenog prostora, a šansu iz kornera imao je i Neto.

Drugo poluvreme počelo je šansom Ronalda, koji je šutirao preko gola.

Gruzijski golman je u 54. minutu dobro odbranio šut Diogo Daloa, a minut kasnije Gruziji je posle upotrebe VAR dosuđen jedanaesterac, posle starta Silve na Luki Lokošviliju. Penal je izveo Mikautadze i udvostručio prednost u 57. minutu.

U 72. minutu Portugalci su izgubili loptu i u šansi je bio Georgi Čakvetadze, koji je šutirao preko gola.

Gruzija je do trećeg gola mogla u 86. minutu kada je Mikautadze dodao do Mekvabišvilija, a on pogodio spoljni deo mreže.

U prvom minutu nadoknade Mamardašvili je odbranio šut Sameda, a svoju mrežu sačuvao je i tri minuta kasnije, posle šuta Daloa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari