Gruzin iz francuske škole Žorž Mikautadze na tragu Save Miloševića 1Foto: David Inderlied/dpa via AP

Gruzija, jedini debitant na 17. evropskom prvenstvu u Nemačkoj, igraće u osmini finala pošto je dobila odsudnu bitku.

U poslednjem kolu u F grupi je savladala Portugaliju (2:0). To je njen podvig, na stranu što je protivnik, favorit na meču, bio bez borbenog motiva jer je pobedama u prve dve utakmice obezbedio odlazak među 16 najboljih s prvog mesta.

Gurzija se sastaje sa Španijom u nedelju 30. juna u Kelnu, nepunih deset meseci posle debakla protiv „crvene furije“ sa 7:1 u Tbilisiju u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Zatim je u Valjadolidu bilo 3:1 za domaćina.

Gruzini se nisu domogli Nemačke tim putem nego kroz baraž u Ligi nacija.

U svakoj od tri utakmice u grupi strelac je bio Žorž Mikautadze (23), glavni napadač državnog tima, koji je postigao po jedan gol. Ne meču s Portugalcima, kao i u remiju s Češkom (1:1), ispoljio je hladnokrvnost iz penala.

Rođen je u Lionu 2000. Roditelji su mu Gruzini, koji su se doselili u Francusku.

U poslednje dve godine karijera mu je išla između Meca i Ajaksa.

Holandski velikan ga je prošlog leta kupio za 16 miliona evra. Već u zimskom prelaznom roku u prošloj sezoni vratio ga je u francuski klub na pozajmicu, a Mec će ga sada otkupiti za 13 miliona.

Mikautadze je stao rame uz rame sa igračima koji su bili strelci u svoje prve tri utakmice na evropskom prvenstvu.

Među njima su Sovjet Viktor Ponedeljnik (1960, 1964), strelac i pobedonosnog gola u produžecima u finalu protiv Jugoslavije na pariskom Parku prinčeva 1960, Bugarin Hristo Stoičkov (1996), Holanđanin Rud van Nistelroj (2004) i Velšanin Geret Bejl (2016), koji su dali tri gola.

Po četiri pogotka su postigli Čeh Milan Baroš (2004 – 1+1+1+2) i Savo Milošević (2000 – 2+1+1+1), koji je tada podelio zvanje najboljeg strelca s Holanđaninom Patrikom Klajvertom, a učešće „plavih“ je okrutno završeno pobedom Holandije sa 6:1 u četvrtfinalu, najubedljivijom ikada na evropskom šampionatu.

Najveličanstveniji u ovom pregledu je legenda francuskog fudbala Mišel Platini.

Na Evropskom prvenstvu 1984. „galski petlovi“ su pred svojom publikom i trijumfovali, a njihova prva violina je bio strelac na svakom od pet mečeva (1+3+3+1+1), koji su i njegovi jedini na najvećoj smotri evrofudbala.

Het-trik je dao i u utakmici u grupi s Jugoslavijom u Sent Etjenu. Završeno je pobedom domaćina s 3:2.

Najnovije informacije o dešavanjima na Evropskom prvenstvu u fudbalu čitajte na stranici EURO 2024.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari