Holandija na kolenima, Votkins doneo Engleskoj plasman u finale Evropskog prvenstva 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Fudbaleri Engleske plasirali su se u finale Evropskog prvenstva golom Olija Votkinsa u nadoknadi vremena polufinala protiv Holandije – 2:1 (1:1).

Holandija je povela golom koji je Ćavi Simons postigao u sedmom minutu, a izjednačio je Hari Kejn u 18. minutu iz jedanaesterca. Pobedu Engleskoj doneo je Oli Votkins u prvom minutu nadoknade vremena, samo 10 minuta pošto je na terenu zamenio Kejna.

Holandija je povela posle prve šanse, Simons je uzeo loptu Deklanu Rajsu i u trku snažno šutirao sa više od 20 metara. Golman Džordan Pikford je paradom pokušao da zaustavi šut, ali je lopta ušla u dalji gornji ugao.

Engleska je zapretila preko kapitena Kejna, prvo je njegov šut odbranio golman Bart Verbrugen, a dva minuta kasnije u 14. minutu šutirao je preko gola, a na njega je startovao Denzel Dumfris u pokušaju da blokira šut.

POLUFINALE

Holandija – Engleska 1:2 (1:1)

Stadion u Dortmundu. Gledalaca: 60.926.

Sudija: Cvajer (Nemačka)

Strelci: 1:0 Simons u 7, 1:1 Kejn u 18 (penal), 2:1 Votkins u 90+2.

HOLANDIJA: Ferbrugen – Damfriz, Ake, De Fraj, Van Dajk – Šauten, Reijnders, Simons – Malen, Depaj, Gakpo.

ENGLESKA: Pikford – Voker, Gueji, Stouns – Tripije, Mainu, Rajs, Saka – Foden, Belingem, Kejn.

VAR tehnologijom proveravana je ta situacija, snimak je pregledao i sudija Feliks Cvajer i dosudio jedanaesterac. Kejn je izveo penal, golman je krenuo na pravu stranu, ali je kapiten Engelske precizno šutirao uz stativu i izjednačio u 18. minutu.

U 23. minutu Engleska je izvela dobru akciju, Kobi Mejnu je dodao loptu do Fila Fodena koji je poslao loptu kroz noge golmanu Verbrugenu, ali ju je Dumfris izbacio sa gol linije.

Engleska je posle toga imala inicijativu, a Holandija je iz kongranapada zapretila kada je Memfis Depaj dobro pronašao Donjela Malena, čiji je šut blokiran i lopta je izbačena u korner. Posle kornera Simonsa sa desne strane Dumfris je glavom zahvatio loptu i u 30. minutu pogodio prečku.

Dva minuta kasnije na drugoj strani posle dodavanja Bukaja Sake sa više od 20 metara dobro je šutirao Foden u gornji levi ugao i pogodio stativu. Engleska je posle toga imala šanse preko Fodena i Mejnua, ali su Holanđani uspeli da ih zaustave pa su ekipe na poluvreme otišle izjednačene.

U prvom delu drugog poluvremena nije bilo prilika, ekipe su igrale oprezno, a prvu šansu imala je Holandija u 65. minutu. Džoi Verman je izveo slobodan udarac, loptu je zahvatio Virdžil van Dajk, a golman Pikford dobro odbranio. Pikford je i tri minuta kasnije otklonio opasnost pred svojim golom i izbacio loptu u korner.

Simons je u 77. minutu pokušao iz poluvoleja, ali je engleski golman lako uhvatio loptu.

Dva minuta kasnije Saka je postigao gol posle dodavanja Kajla Vokera, ta akcija proveravana je VAR tehnologijom i utvrđeno je da je Voker bio u ofsajdu.

U 88. minutu posle dodavanja Luka Šoa pored stative je šutirao Kol Palmer, koji je nekoliko minuta pre toga ušao u igru umesto Fodena.

Engleska je pobedila golom Votkinsa u prvom minutu nadoknade vremena, kada je posle dodavanja Palmera, iz okreta poslao loptu u dalji donji ugao.

Engleska će u finalu Evropskog prvenstva u nedelju od 21 čas u Berlinu igrati protiv Španije.

To je drugo uzastopno finale Evropskog prvenstva za Englesku, posle poraza od Italije 2021. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari