Hrvatska mora da pobedi Albaniju ukoliko želi plasman u osminu finala Evropskog prvenstva 1Foto: EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH

Šesti dan na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj otvaraju Hrvatska i Albanija, utakmicom drugog kola grupe B.

Obe ekipe su zabeležile poraze u prvom kolu šampionata, Albanija je izgubila sa 2:1 od Italije, a Hrvatska je doživela pravu katastrofu od Španije – 3:0.

Mogao je poraz izabranika Zlatka Dalića biti i znatno ubedljiviji da je Lamin Jamal iskoristio priliku „1 na 1“, sa Dominikom Livakovićem na početku drugog poluvremena, ali i blaži da je u finišu susreta jedanaesterac realizovao Bruno Petković.

I baš zbog tog tako ubedljivog poraza i izrazito loše gol-razlike, današnji meč za Hrvatsku je biti – ili ne biti.

Potrebna im je pobeda, ali ne bilo kakva, već onda sa što većim brojem postignutih golova, kako bi anulirali katastrofu iz prvog kola.

A u poslednjoj utakmici ih čeka sudar sa Italijom i ni na tom meču ne bi smeli da dožive poraz ukoliko žele prolaz dalje.

Atmosfera u taboru Hrvatske nije bila dobra, Dalić je na konferenciji za štampu optužio Petkovića da protivno hijerarhiji u timu uzeo loptu i izveo penal protiv golmana koji mu ga je već pre godinu dana odbranio u Ligi nacija.

Sada je selektor Hrvatske napravio tri promene u odnosu na prvu utakmicu pa je Josip Juranović na desnom beku zamenio Josipa Stanišića, Bruno Petković je dobio je prednost u odnosu na Antu Budimira u „srcu“ napada, a Ivan Perišić je u prvoj postavi umesto Marina Pongračića, dok je Joško Gvardiolotišao an svoju prirodnu pozicju štopera.

Pord njih u startnoj postavi su još i Livaković, Šutalo, Modrić, Brozović, Kovačić, Majer i Kramarić.

Ostaje da se vidi da li će ova postava uspeti da osvetla obraz naciji na ovom šampionatu i ubedljivo porazi Albaniju koja u ovoj „grupi smrti“ igra ponajviše za prestiž.

Meč između Hrvatske i Albanije se igra danas od 15 časova u Hamburgu.

Najnovije informacije o dešavanjima na Evropskom prvenstvu u fudbalu čitajte na stranici EURO 2024.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari