I bod sa Dancima Srbiju ostavlja u igri za osminu finala, ali...? 1Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

Mnogo je uslova koji bi trebalo da se ispune pa da se „orlovi“ nađu među šesnaest najboljih reprezentacija na Evropskom prvenstvu.

Gol Luke Jovića u poslednjim sekundama duela sa Slovenijom (1:1) umesto da je rasplamsao buktinju navijačkog optimizma, kao da je primirio i poslednji talas euforije da fudbaleri Srbije mogu proći u narednu fazu Evropskog prvenstva.

Reprezentacija Danske, kao poslednji polufinalista kontinentalnog šampionata, svakako nije rival po želji selektora Dragana Stojkovića sa kojim „orlovi“ mogu tek tako da se nadgornjavaju, ali nije ni u rangu reprezentacija Portugalije, Španije, Francuske koje deluju kao savremni tenk na Evropskom prvenstvu.

Iako je primarna računica takva da tri boda u poslednjem kolu predstavljaju garanciju prolaska u osminu finala, postoji još jedna, doduše ne toliko ostvariva, na osnovu koje Dušan Tadić i saigrači mogu obezbediti prolaz u iduću fazu čak i ukoliko odigraju nerešeno sa Dancima.

I sa dva boda, „orlovi“ mogu dočekati meč osmine finala kao aktivni učesnici kontinentalnog šampionata ako se poklope rezultati utakmica čiji ishodi direktno utiču na naše putešestvije Nemačkom.

Za početak, večeras će biti važno da reprezentacija Hrvatske ne pobedi Italiju, jer bi u tom slučaju „Azuri“ bili trećeplasirana ekipa sa tri boda i automatski bi tako postala bolja od Srbije koja sa eventualna dva boda može zauzeti samo najslabije mesto u grupi koje vodi dalje.

Drugi uslov, takođe na večerašnjem susretu, biće da Španija ne bude poražena od Albanije. „Crvena furija“ je sa dve pobede već obezbedila prolaz u narendu fazu i verovanto neće nastupiti u najjačem sastavu.

Tačnije, biće važno da Španci savladaju Albaniju, u suprotnom bi imala isti broj bodova kao i Srbija, uz identičnu gol razliku (minus jedan) ali bi bila u boljoj međusobnoj poziciji zbog većeg broja datih golova.

Važan će biti i meč u grupi između Engleske i Slovenije. Uprkos vrlo neubedljivim nastupima u prva dva kola, postoji nada da bi izabranici selektora Sautgejta mogli da savladaju Sloveniju sa dva i više golova razlike. Jedino bi u tom slučaju Srbija zauzela treću poziciju u grupi sa istim brojem bodova kao i Slovenija, ali uz bolju gol razliku.

Ako bi se pomenuti uslovi ispunili, onda bi fudbaleri Srbije netremice pratili mečeve u sredu uveče, svesrdno podržavajući reprezentaciju Turske da savlada Češku, kao i Portugaliju protiv Gruzije.

Sve osim pobede Turske ne bi odgovaralo našoj reprezentaciji, jer bi ušla u vrtlog računice sa Češkom, dok bi i remi između Kristijana Ronalda i siagrača protiv Hviče Kvarachelije i družine bio prihvatljiv.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari