Svi Vučićevi ispraćaji sportista - od Rusije do Nemačke, i jedan poljubac koji se nije desio 1Foto: Printscreen: Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Aleksandar Vučić u utorak je posetio beogradski aerodrom „Nikola Tesla“ kako bi u avionu za Minhen pozdravio fudbalere Srbije, koji su otputovali na Evropsko prvenstvo u Nemačkoj.

Na ulazu u avion dočekao ga je prvi čovek Fudbalskog saveza Srbije Dragan Džajić, koji je posle rukovanja i zagrljaja, pokušao da iskoristi priliku i da se izljubi sa prvim čovekom države, ali nije uspeo.

Usledio je motivacioni govor, poruka igračima da će Srbija biti uz svoje ljubimce tokom takmičenja, bez obzira što retko ko veruje u njihov uspeh, kao i to da će biti dočekani kao pobednici, čak i ako se sa šampionata vrate brže nego što su tamo otišli.

Na kraju je upriličena zajednička fotografija za predsednikov Instagram, na kojoj se nije našao Džajić, ali je zato selektor Piksi Stojković pokazao oduševljenje i entuzijazam za obojicu.

Oduševljenje nisu krili ni fudbaleri, a pitanje je da li su tako dobro raspoloženi zato što avionski ispraćaj traje mnogo kraće nego onaj koji se upriliči u kancelariji na Andrićevom vencu, ili zato što im predsednik ponekad obeća i novčane nagrade.

Aleksandar Vučić nikada nije krio svoju ljubav prema sportu, naročito fudbalu, ne krijući da je u mladosti umeo i da se potuče na utakmicama. Međutim, kada je postao prvi čovek države spojio je ljubav i državničke obaveze.

Sve je počelo od ispraćaja fudbalera na Svetsko prvenstvo u Rusiju, kada je Vučiću uručen dres nacionalnog tima sa brojem jedan

– Zahvalan sam ovim dobrim mladićima što su posle napornih sezona došli da se bore za svoju zemlju. Očekujem odlične rezultate. Pomogli smo Fudbalskom savezu Srbije više nego ikada u finansijskom smislu, zahvaljujući i brojnim preduzećima i nagrade će biti rekordne. A posle pregovora sa premijerkom ovlašćen sam da kažem da ako naša reprezentacija osvoji Svetsko prvenstvo dobiće nagradu od deset miliona evra – rekao je Aleksandar Vučić u Predsedništvu.

Nakon prijema koji je organizivao za reprezentativce, Vučić je naveo da će za drugo mesto nagrada biti pet miliona evra, a ako ekipa prođe grupnu fazu takmičenja biće nagrađena sa 500.000 evra.

Svi Vučićevi ispraćaji sportista - od Rusije do Nemačke, i jedan poljubac koji se nije desio 2
Foto: FSS

– Podrazumeva se da reprezentaciju Švajcarske ubedljivo pobedimo – rekao je predsednik na ispraćaju.

Srećom po preske obveznike, ekipa koju je vodio debitant u trenerskom poslu Mladen Krstajić je u Rusiji, posle niza skandala, prošla neslavno. Da stvar bude gora izgubili su u odlučujućoj utakmici od Švajcarske.

Iako se očekivalo da će predsednik Srbije posetiti Rusiju tokom Mundijala, on je poručio da će otići samo ukoliko reprezentacija ostvari plasman u polufinale. Ipak, mečevima srpske reprezentacije je prisustvovao predsednikov sin Danilo i to u društvu prijatelja za koje se kasnije utvrdilo da pripadaju kategoriji „osuđivanih lica“.

Sledeća prilika za druženje fudbalera i Vučića ukazala se u novembru 2021. u avionu za Lisabon, gde je reprezentacija Srbije putovala na odlučujuću utakmicu za plasman na Svetsko prvenstvo u Kataru.

Predsednik je tada prvi put ispratio „orlove“ na beogradskom aerodromu.

– Srećno otputujte, pobedite ih, obradujte narod, a ja sam došao da vam kažem koliko poštujem vaš trud, rad i zalaganje na terenu. U dogovoru sa Vladom Srbije izdvojićemo za vas dodatnu premiju ukoliko ih pobedite od milion evra, da možete da podelite. To je samo da vidite koliko je za Srbiju važno da pobedite. Ja ne umem da vam kažem idite tamo i igrajte, ja vam kažem idite i pobedite ih, a mi ćemo da poštujemo kakav god da bude rezultat ukoliko ste se borili i dali sve od sebe. Mnogo nam znači ova utakmica, pobedite za naš narod i našu zemlju – poručio je Vučić.

Međutim, predstava koju su upriličili medijski savetnici Aleksandra Vučića nije naišla na jednodušno odobravanje.

“Ono sto je sedelo u avionu za Potugal teško je bar pola milijarde dolara. U bolesnoj potrebi za publicitetom on je ušao među multimilionere i obećao im još milion evra našeg novca. Ako pobede. Postoji li jedan od njih koji će naš novac odbiti. Ili ga dati nekoj nesreći. Ako pobede.”, objavio je na svom Tviter nalogu dramski pisac Siniša Kovačević.

Uprkos ovakvim komentarima, da li zbog obećanih para ili zbog dodatne motivacije koju im je pružio prvi čovek države, fudbaleri su pobedili Portugaliju i izborili direktan plasman na Mundijal.

To je bila je i prilika da predsednik konačno prisustvuje nekom velikom takmičenju, međutim, u poslednjem trenutku je morao da otkaže put zbog državničkih obaveza.

– Narednih dan i po provešču u Parizu gde su se sastati sa Boreljom i Lajčakom, možda i Makronom. Otkazao sam posetu Egiptu, u napred i Kataru, neću moći da idem na otvarenje prvenstva niti naše utakmice zbog situacije u zemlji. Videćemo šta možemo da uradimo da bi se umirile tenzije na Kosovu – objasnio je Vučić.

Pre nego što je reprezentacija otputovala na Svetsko prvenstvo obavio je telefonski razgovor sa selektorom Stojkovićem.

– Zahvalio bih se Stojkoviću na svemu što je uspeo da uradi u srpskom fudbalu, da unese novu energiju, snagu. Lično sam ga molio da dođe u Srbiju i preuzme reprezentaciju. Čuo sam se Draganom to jutro i poželeo mu srećan put. Imao sam druge obaveze, ne idem po tim manifestacijama, ne želim to da politizujem. Imam najveće poverenje u Stojkovića i kada bude gubio ja ću biti uz njega. Znam šta je uradio, učinio nas je ponosnima, i u Norveškoj. Kada dobijete čestitke od Norevažana, pa kada pobedite Ronalda… – kazao je za TV Prva Vučić.

Umesto predsednika, utakmicama Srbije prisustvovao je njegov sin Danilo i grupa pristalica SNS, koji su na tribini okačili transparent: „Živ nam bio, predsedniče“.

Osim fudbalera, predsednik Vučić je na takmičenje ispratio i srpske sportiste koji su učestvovali na Olimpijskim igrama u Tokiju 2021. godine.

Na svečanom prijemu predao je zastavu vaterpolisti Filipu Filipoviću, a zatim poručio:

– Vi ste ponos Srbije zbog vašeg truda i rada, mi ćemo samo biti obični navijači i svim srcem smo uz vas. Za sve možete da se obratite našoj ambasadi u Tokiju, to su sjajni ljudi. Želim vam mnoge pobede i uspeha, verujem u snagu Srbije i nadam se da ćemo ovaj put pokazati kako se borimo za našu zemlju i kako Srbija ima najbolje sportiste na svetu – rekao je Vučić na ispraćaju olimpijaca za Tokio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari