Vučićev profesor koji je pao ispit kod predsednika Srbije: Ko je Jovan Šurbatović, gensek FSS koji je podneo ostavku posle Evropskog prvenstva? 1Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije Jovan Šurbatović prva je žrtva neuspeha Piksijeve reprezentacije na Evropskom prvenstvu.

Zapravo, čini se da njegova sudbina nije toliko zavisila od toga da li će selektor da igra sa jednim ili dva napadača u startnoj postavi, on je svoju grešku u taktici napravio još i pre prvog sudijskog zvižduka.

Naime, “orlovi” su, ispostaviće se posle detaljne istrage, umesto avionom “Er Srbije” u Nemačku otputovali zrakoplovom neke hrvatske kompanije.

Nije pomoglo Šurbatovićevo objašnjenje da u tom trenutku nisu bili dostupni avioni nacionalnog prevoznika i da je menadžer prihvatio najbolju ponudu za čarter let, trebalo je da zna da ponuda ne može biti najbolja ako je hrvatska.

Ovu aferu narodu je obznanila predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić, koja je rekla da je Aleksandar Vučić bio očajan zbog ovog previda operativaca iz FSS.

“Sramota je, Vučić je bio izuzetno ljut. Mi imamo našu ER Srbiju i svi putujemo tom kompanijom. Kad sleti avion da se vidi ER Srbija i to je naš ponos“, rekla je Brnabić dan nakon što je Piksijeva ekipa završila učešće na Evropskom prvenstvu.

Brnabić je dodala da treba utvrditi kako se to desilo i ko je krivac, a odgovor na oba pitanja dobili smo po povratku reprezentacije srpskim avionom iz Nemačke od Šurbatovića, na, po njega, kobnom aerodromu.

“Desilo se i svakako je skandal”, priznao je Šurbatović, a potom i dodao:”Kad stvari u sistemu zakažu, ja, kao generalni sekretar prihvatam odgovornost, nema nikakvih problema”.

On je otkrio novinarima da je odluku o ostavci doneo i pre odlaska u Nemačku, da to nema veze sa ljutnjom predsednika Srbije i da prelazi na drugu funkciju. A, funkcije mu bar nisu strane, do sad ih je obavljao preko 30, ako je verovati njegovoj biografiji.

Jovan Šurbatović rođen je 29. marta 1968. godine u Obrenovcu, a ključni momenat u životu i karijeri je bio trenutak kad je postao član Zvezdine navijačke grupe „Ultras“.

Od tog trenutka sport, a posebno fudbal, odredili su njegovu karijeru, a na tribini je upoznao, između ostalih i Aleksandra Vučića, tada znanog kao Alek.

Za razliku od svojih tadašnjih drugara, kojima je biznis bilo to da preprodaju ulaznice koje su dobijali besplatno od kluba, on se dao u politiku i obrazovanje.

Bio je profesor računarstva i informatike u obrenovačkoj gimnaziji i poljoprivredno-hemijskoj školi, potom vlasnik agencije za promet nekretnina, da bi, zahvaljujući članstvu u Demohrišćanskoj stranci sugrađanina Vladana Batića, posle petooktobarskih promena postao član Gradske vlade Beograda zadužen za omladinu i sport.

Nakon što je magistrirao i doktorirao postao je i profesor na Fakultetu za sport Univerziteta Union, da bi 2016. godine, kada je legendarni Slaviša Kokeza postao predsednik FSS, Šurbatović dobio funkciju generalnog sekretara saveza.

Kako je od Zvezdinog navijača („ultrasa“) stigao do neprijatelja FK Crvena zvezda nije poznato, međutim, kada je još jedna legenda, ovog puta Dragan Džajić, formalno postao predsednik FSS u martu prošle godine, prvi (i verovatno jedini do sad) posao kojeg se dohvatio, i to u saradnji sa direktorom Crvene zvezde Zvezdanom Terzićem, bio je da otera Šurbatovića.

Međutim, na opšte zaprepašćenje, doktor nauka iz Obrenovca sačuvao je svoju fotelju i to bez puno napora.

Mnogi su se pitali koja je to sila sačuvala Šurbatovića u kancelariji na Terazijama, a odgovor je bio jednostavan.

Sačuvao ga je Aleksandar Vučić, od 2020. godine učenik škole za košarkaške trenere na Visokoj sportskoj i zdravstvenoj školi, čiji je Šurbatović vlasnik.

I ne samo da je Šurbatovićev đak, već je opštepoznato koliko predsednik poštuje svoje bivše drugare sa tribine, tako da je Džajićev i Terzićev naum propao.

Ipak, svako ima svoje „crvene linije“, a Vučićeve su, između ostalih, fudbalska reprezentacija Srbije i hrvatski avioni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari