Kako će selektor Dragan Stojković rešiti problem po levoj strani? Englezi znaju za "slabe tačke" Srbije 1foto:Starsport

Još samo pet dana ostalo je do prvog nastupa reprezentacije Srbije na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj.

Ekspedicija fudbalske reprezentacije Srbije, koja broji oko 50 članova, stigla je u svoju bazu u Nemačkoj. Na nekih 70 kilometara od Minhena, selektor Dragan Stojković, sa svojim stručnim štabom, pripremaće u Augzburgu taktiku i uigravati ekipu za iskušenja u grupnoj fazi kontinentalnog takmičenja.

„Orlove“ u nedelju očekuje debi protiv Engleske u Gelzenkirhenu (21.00) a selektor bi do tada trebalo da ima jasno definisan sistem i kadrovska rešenja po pozicijama.

U svom poslednjem obraćanju pred put za Nemačku, popularni Piksi poručio je da zna sastav sa kojim će se suprotstaviti možda i prvom favoritu na čitavom prvenstvu.

I sama fudbalska javnost u zemlji verovatno može pogoditi većinu igrača koje će izvesti šef struke reprezentacije Srbije protiv Engleske, međutim na nekoliko pozicija verovanto postoji opravdana dilema.

Ukoliko Srbija nastupi u sistemu 3-5-2 ili u formaciji u kojoj bi imala veću gustinu u veznom redu, postaviće se pitanje ko će pokrivati kompletnu levu stranu.

Na desnoj je pozicija rezervisana za Andriju Živkovića, međutim na suprotnoj strani postoji nepoznanica jer je Filip Kostić propustio prijateljsku utakmicu sa Austrijom, dok je protiv Švedske igrao od 62. minuta.

Fudbaler Juvantusa stigao je na pripreme rovit, zbog čega i nije igrao pod maksimalnim opterećenjem na prijateljskim utakmicama. Ukoliko je u međuvremenu uspeo da se oporavi, što selektor nije otkrio pre polaska u Nemačku, verovanto će zauzeti mesto u startnoj postavi, u suprotnom, veliku šansu za debi na Evropskom prvenstvu imaće Filip Mladenović.

Selektor je svesno odlučio da rizikuje odlukom da među 26 putnika na kontinentalni šampionat uvrsti samo jednog klasičnog beka, pomenutog Mladenovića.

Problem na startu šampionata mogao bi da se odnosi na potrebu reprezentacije da protiv Engleske nastupi malo defanzivnije, zbog snage i stila igre rivala, zbog čega bi mesto kraj leve aut linije mogao da zauzme čak i štoper.

U odnosu na Kostića, Mladenović igra ofanzivnije, češće se ubacuje po levoj strani, u stanju je i da se „duplira“ sa saigračem iz veznog reda i njegov centaršut je poprilično kompetitivan sa napadačkim karakteristikama Mitrovića i Vlahovića, pre svih.

Uostalom, u Švedskoj je bio asistent kod gola Mitrovića za vođstvo od 0:2. Njegovi problemi više su vezani za korpulenciju, fizičku snagu i defanzivni kvalitet, a s obzirom na to kakav napadački potencijal poseduje Engleska i da bi po toj strani mogao da dejstvuje sjajni Bukajo Saka iz Arsenala ili Kol Palmer iz Čelsija može se pretpostaviti da će selektor Srbije ipak više insistirati na opciji koja je defanzivno čvršća i pouzdanija.

Ako Filip Kostić bude mogao da zaigra od prvog minuta, onda nema nikave sumnje da će rođeni Kragujevčanin zauzeti svoje mesto u timu, uprkos tome što je imao jednu od lošijih klupskih sezona u karijeri.

Naime, u odnosu na takmičarsku 2022/23 nije bio nezamenjiv u startnoj postavi Juventusa, iako je Masimilijano Alegri igrao sa trojicom štopera, što je sistem koji Kostiću odgovara, imao je mečeve na kojima je mnogo kiksirao u defanzivi, a pritom ofanzivno nije bio toliko produktivan, u smilsu asistencija i uspešnih prodora.

Ipak, u poređenju sa Mladenovićem, daleko je čvršći, snažniji i korpulentniji. Popriličnoj je izdržljiv što su karakteristike vrlo važne kako bi mogao da se nadmeće sa tako dobrim i brzim tehničarima kao što su pomenuti Saka i Palmer.

Zbog njihovog znanja, talenta i brzine mogućnost da selektor Srbije na pomenutom mestu postavi štopera nije toliko mala, jer bi Strahinja Pavlović defanzivno možda i mogao da bude dobro rešenje, s tim da bi onda bilo pitanje ko bi zauzeo poziciju levog štopera, posebno jer je među defanzivcima jedino još Srđan Babić štoper koji ima jaču levu nogu.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari