Kako "Orlovi" da izbegnu kalkulacije koje su "Kockaste" dovele pred ispadanje s EURA? 1EPA-EFE/ANNA SZILAGYI

Koliko juče pisao sam da se utakmica igra sve dok sudija ne svira kraj.

U to „pravilo“ na najbolniji način uverili su se Hrvati koji su na ovom Evropskom prvenstvu u fudbalu od tri odigrane utakmice na dve primili golove u „zaustavnom vremenu“ – protiv Albanije u 90+5 a protiv Italije u 90+8 i tako ostali bez četiri boda i, umesto sigurnog plasmana u osminu finale, došli do toga da je to postala naučna fantastika.

Potrebno je da se „poklope“ rezultati na čak četiri utakmice. To su ipak samo kalkulacije a upravo su one i dovele „vatrene“ u ovaj položaj.

Zlatko Dalić je finišu utakmice počeo da kalkuliše – u 90. minutu iz igre je izveo napadača (Kramarića) i uveo desnog beka (Juranovića) i baš tu, na desnom boku, kao duh sam je bio Matija Zakanji.

Pred početak EURO 2024, stručnjaci (i oni koji misle da to jesu), novinari i navijači su izračunali da nam je za prolaz u osminu finala potrebno da osvojimo četiri boda, a do njih ćemo doći tako što ćemo izgubiti od Engleske, pobediti Sloveniju i igrati nerešeno sa Danskom.

Kad ono međutim. Posle „samo“ boda osvojenog u susretu sa Slovenijom „izračunali“ su da nam je i bod dovoljan za opstanak na šampionatu. Kada je propala i ta varijanta, pronađena je ona po kojoj su „Orlovima“ dovoljna dva boda.

Osim rešavanja matematičkih problema, počeli smo da se bavimo teorijama zavere.

Iz „dobro obaveštenih krugova“ saznali smo su se Slovaci i Rumuni dogovorili da igraju nerešeno pošto sa jednim bodom obe reprezentacije nastavljaju takmičenje.

Sve i da jesu, a „iz dobro obaveštenih krugova“ sam obavešten da nisu, može im se. Imaju tri boda i ne zavise ni od koga.

Iz medija smo saznali i da su nas Španci „izdali“, da će protiv Albanije igrati sa drugim timom. Može im se. Sa pobedama protiv Hrvatske i Italije obezbedili su prvo mesto u grupi i mogu sebi da priušte taj luksuz da igraju sa drugim timom, da najbolje igrače sačuvaju od povreda ili kartona.

Može im se jer selektor „crvene furije“ Luis de la Fuente, zna da ima „dugačku klupu“, veruje u sve fudbalere koje je poveo u Nemačku.

I bio je u pravu. Španci nas nisu „izdali“. Igrali su za sebe i pobedili Albaniju.

U proteklih desetak dana od stručnjaka (i onih koji misle da to jesu), novinara pa i navijača čuo sam (pročitao) vrlo malo konstruktivnih kritika, predloga kako da se otklone uočene greške, slabosti u igri naše reprezentacije.

Umesto toga, bavili su se teorijama zavere i rešavanjem jednačina sa više nepoznatih. Da ste dobri matematičari završili bi Prirodno-matematički fakultet. Pokušajte sa fudbalom. Možda ste tu bolji.

Najnovije informacije o dešavanjima na Evropskom prvenstvu u fudbalu čitajte na stranici EURO 2024.

Tekstove Žive Vekeckog o EURU čitajte OVDE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari