Ko su najstariji fudbaleri na Evropskom prvenstvu i da li ima i onih u petoj deceniji života? 1Foto: EPA-EFE/JOSE COELHO

Igrački zenit profesionalnih sportista se promenio, a na Evropskom prvenstvu gledaćemo i neke asove u poodmaklim godinama.

Ne tako davno, smatralo se da su najbolje godine za sportiste između 24. i 30. međutim vremenom, sa napretkom medicine, ali i većom svešću sportista o neophodnosti održavanja svog tela, ali i uma „starosna“ granica se pomerila.

Na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj imaćemo prilike da gledamo i pojedince koji su više od dve decenije u dresovima svojih reprezentacija, a biće i onih koji se profesionalno bave fudbalom toliko kvalitetno da i u petoj deceniji nastupaju za reprezentaciju.

Portugalski štoper, Brazilac po rođenju, Pepe biće najstariji fudbaler na šampionatu Starog kontinenta, s obzirom na to da je u Nemačku doputovao kao 41-godišnjak.

Zanimljivo je i to da je njegov saigrač iz reprezentacije, čuveni Kristijano Ronaldo drugi na listi najstarijih fudbalera na Evropskom prvenstvu sa 39 godina. Inače, njemu je Evropsko prvenstvo u Nemačkoj šesto uzastopno na kome će nastupiti za svoju repezentaciju.

Takođe, njegov nekadašnji saigrač iz Real Madrida, Luka Modrić treći je na listi najstarijih igrača. Njih dvojica su vršnjaci, rođeni su 1985. godine, s tim da je Kristijano već proslavio 39. rođendan u februaru, dok će Luka to učiniti u septembru.

Čevtri je Hesus Navas, desni bek Sevilje, koji je kao i Ronaldo i Modrić rođen 1985. godine, ali u novembru.

Slede Gruzijac Giorgi Loria (27/01/1986), Nemac Manuel Nojer (27/03/1986), Francuz Olivije Žiru (30/09/1986), Slovak Peter Pekarik (30/10/1986), Danac Kasper Šmajhel (11/05/1986) i Slovak Juraj Kucka (26/02/1987).

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari