Koje reprezentacije bi mogle da iznenade u Nemačkoj i pomrse račune favoritima? 1Foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS

Evropsko prvenstvo u fudbalu počinje već u petak 14. juna i trajaće tačno mesec dana, do 14. jula, kada je na programu veliko finale u Berlinu.

Glavni favoriti za osvajanje titule su Francuska, Engleska, Nemačka, Španija, Portugal i Hrvatska.

Ipak, na velikim turnirima čuda su moguća, a mi ćemo se ovoga puta pozabaviti spiskom onih reprezentacija koje bi mogle da potpuno iznenade na prvenstvu i favorite „bace na kolena“.

Jedan od najsvežijih takvih primera je Češka sa prethodnog Evropskog prvenstva, jedna ekipa kojoj niko nije davao prevelike šanse na šampionatu, a isto su završili u četvrtfinalu i jako im je malo falilo da uđu u polufinale i borbu za medalje.

Pa ćemo tako i mi pokušati da otkrijemo ko bi na ovom prvenstvu mogao da ima ulogu Češke.

Srbija

Možda potpuno neočekivano, ali na ovom spisku se nalazi Srbija. „Orlovi“ su otišli u Nemačku bez ikakvog specijalnog ispraćaja ili nadanja nacije o uspehu, što nije uobičajeno za Srbe koji znaju da upadnu u euforiju pred odlazak nacionalne selekcije na veliko takmičenje. Ipak, u ovoj situaciji nikako ne možemo kriviti narod jer su sami igrači zaslužni za takav razvoj situacije. Na EURO su se plasirali nakon duge 24 godine i to iz veoma slabašne grupe u kojoj je jedino Mađarska bila nešto jača reprezentacija, a i od nje su izgubili dva puta, dok u preostalim utakmicama uopšte nisu briljirali, a za protivnike su imali Bugarsku, Crnu Goru i Litvaniju. Pa ipak, postavlja se pitanje zbog čega se onda Srbija nalazi u ovom tekstu. Odgovor je verovatno taj zato što se upravo Srbija nalazi na svim listama između 9. i 14. mesta favorita za osvajanje turnira, što je poprilično visoka pozicija za ono što smo imali prilike da vidimo od izabranika Dragana Stojkovića Piksija u poslednje tri godine.

Pa ipak, glavno obrazloženje svih onih koji su Srbiju rangirali tako visoko je potencijalno iznenađenje koje bi mogla da napravi u prvom kolu protiv favorizovane Engleske. Jeste daleko lakše napisati nego uraditi to, ali ukoliko bi „Orlovi“ uspeli da savladaju selekciju „Tri lava“ na tom bi uspehu jezdili tokom čitave grupne faze, a plasmanom u nokaut fazu bi dobili prekopotrebno samopouzdanje.

Jasno je da u toj selekciji još uvek ima itekako kvaliteta, pre svega u napadu. Sa tri napadača svetske klase Aleksandrom Mitrovićem, Dušanom Vlahovićem i Lukom Jovićem, te fantastičnim plejmejkerom Dušanom Tadićem, koji je već pokazao da na mnogo različitih načina može da asistira napadačima, ili ih pak „spoji“ sa golom, Srbija ima čemu da se nada u Nemačkoj.

Uostalom i u Kataru je navalna linija pokazala da itekako ume da postiže veliki broj golova, no tamo je zakazala defanzivna linija koja ih je primila čak osam na tri utakmice odigrane u grupi.

Najveći problem je bio u odbrani i sistemu igre 3-5-2 gde su pokraj aut-linija ostajale rupe u koje su se vešto ubacivali Švajcarci i surovo to kažnjavali i protiv Kameruna kada su pri prednosti od 3:1 žestoko napali bez ikakve potrebe, a onda primili dva gola iz kontre.

Iz tog ugla će ih biti jako zanimljivo gledati u Nemačkoj i videti da li su izvukli neke pouke sa prethodnog Mundijala.

A ulazak u šampionat će biti poprilično težak jer će nasuprot njih stajati Bukajo Saka, Hari Kejn i Džud Belingem i u takvoj utakmici bi i bod bio premija, a pobeda – pravi san.

Belgija

Belgija više nije onako opasna fudbalska reprezentacija, niti je „strah i trepet“ u svetskim okvirima ponajviše jer je onoj zlatnoj generaciji njihovog fudbala prošao „zenit“ i sada mogu samo da na staru slavu uđu na ovaj spisak. Razlog i zašto ih nema na spisku najvećih favorita je taj što su im glavni igrači Tibo Kurtoa i Kevin de Brujne u poslednje vreme bili više na klupi negoli na terenu zbog povreda od kojih su se oporavljali, a prvi napadač reprezentacije Romelu Lukaku je totalno van forme. Pa ipak, u toj selekciji ima još dovoljno kvaliteta da naprave pravo malo čudo i stignu do same završnice.

Mađarska

Mađarska je reprezentacija koju već dugo sa klupe vodi Italijan Marko Rosi i njegov potpis u igri naših komšija se jasno vidi. Igraju kvalitetno, ne gube lako loptu i po pravilu kažnjavaju svaku grešku protivnika. Predvodi ih vezista Liverpula Dominik Soboslai, a osim njega nemaju drugih većih zvezda, mada zato i tako deluju kompaktno i igraju timski i u napadu i u odbrani. Na prethodnom EURU su bili u „grupi smrti“ sa Francuskom, Nemačkom i Portugalom i pokazali su se izvrsno. Završili su grupnu fazu sa dva osvojena boda, ali je prvoplasirana Francuska imala tek pet i jasno je da ih niko u toj grupi nije nadigrao. Naprotiv, u pojedinim trenucima su bili daleko bolji rival i od Nemačke i od Portugala, ali nisu imali neophodno iskustvo da taj kvalitet na terenu pretoče i u pobedu. Sada će, poučeni tim iskustvom, biti daleko opasniji rival na šampionatu.

Najnovije informacije o dešavanjima na Evropskom prvenstvu u fudbalu čitajte na stranici EURO 2024.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari