Koje zvezde gledamo po poslednji put na evropskim prvenstvima? 1Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHER NEUNDORF

Evropsko prvenstvo u fudbalu se igra od 14. juna do 14. jula, a domaćin je Nemačka.

Kontinentalni šampion počinje duelom između Nemačke i Škotske na „Alijanc Areni“ u Minhenu u petak u 21 sat.

Za trofej će se boriti 24 reprezentacije podeljene u šest grupa, a u nokaut fazu će se plasirati po dve prvoplasirane selekcije iz svake grupe, kao i četiri najbolje trećeplasirane ekipe.

Ipak, osim sjajne borbe, prelepih golova i neizvesnih mečeva, u Nemačkoj ćemo po poslednji put na Evropskim prvenstvima videti neke od najvećih zvezda evropskog fudbala u ovome veku.

Toni Kros (Nemačka)

Nemački univerzalac na sredini terena, Toni Kros, pre samo nekoliko nedelja je obelodanio da igra svoju poslednju sezonu u prebogatoj karijeri. Iako ima samo 34 godine i iako se smatra da bi sigurno mogao da igra na najvišem nivou još dve ili tri godine, on je rešio da se povuče na vrhuncu slave, posle osvojene Primere i Lige šampiona sa Realom iz Madrida on će po poslednji put zaigrati na jednom šampionatu upravo pred svojim, domaćim navijačima. Baš zato se i vratio iz reprezentativne pauze i san mu je da svoju Nemačku odvede do „krova“ Evrope. Da li će u tome uspeti ostaje da se vidi jer mu na tom putu stoje Francuska, Portugal, Španija i Engleska. Ipak, nema sumnje da će biti nezamenjiv „šraf“ u ekipi Julijana Nagelsmana, te da će od njega sve akcije „Pancera“ započinjati. Po završetku Evropskog prvenstva će se povući iz fudbala i otići u zasluženu penziju, ostavljajući iza sebe neizbrisiv trag. U karijeri je nastupao za samo tri kluba, Bajern, Bajer i Real.

Luka Modrić (Hrvatska)

Sasvim je jasno da ćemo i po završetku Evropskog prvenstva gledati širom terena na tlu „starog kontinenta“, ali je za vremešnog kapitena Hrvatske ovo možda poslednje Evropsko prvenstvo u karijeri. Mnogi mediji ističu da je ovo možda njegovo i poslednje takmičenje u „kockastom“ dresu, ali ima i onih koji smatraju da će to ipak biti Mundijal 2026. godine u Kanadi, Meksiku i SAD-u, ukoliko se Hrvatska plasira na njega uopšte. Modrić će tokom leta dobiti novi jednogodišnji ugovor od Reala, a moguće je da će i kroz godinu dana isti potez povući prvi čovek „kraljevića“ Florentino Perez. Kako bilo, Modrić sa 38 godina sasvim sigurno igra poslednje Evropsko prvenstvo u karijeri i želeće da ga začini titulom u najdražem dresu koja mu tako nedostaje u prebogatoj karijeri. Vodio je Hrvatsku do svetskog zlata na Mundijalu u Rusiji 2018. godine, kao i do svetske bronze na onom idućem šampionatu u Kataru, a sve što još želi je zlato sa Hrvatskom. Da li će to i uspeti, osaje da se vidi. Ono što je sasvim jasno je to da će se igra Hrvatske bazirati na njemu, Mateu Kovačiću i Marcelu Brozoviću. Hrvatska se nalazi u „grupi smrti“ zajedno sa Albanijom, Italijom i Španijom i prvo je potrebno videti kako će u grupnoj fazi proći, a tek onda razmišljati imaju li snage i kvaliteta da odu do samog kraja.

Kristijano Ronaldo (Portugal)

Još jedan igrač koga sasvim sigurno po poslednji put gledamo na Evropskom prvenstvu je Kristijano Ronaldo. Jedan od najboljih fudbalera u istoriji ove igre ulazi polako u poslednju fazu svoje fenomenalne karijere. Sa 39 godina on ima želju da samo još jednom zaigra na Mundijalu. Već je postao šampion Evrope sa Portugalom, učinio je to u Francuskoj 2016. godine, ali njegov san je tiula šampiona sveta sa ovom selekcijom. Zli jezici bi rekli da se ta želja kod njega pojačala od Katara i trenutka kada je njegov najveći takmav Lionel Mesi pregrabio „Zlatnu boginju“, ali se ne može poreći da je Ronaldo na svako veliko takmičenje dolazio potpuno pripremljen i motivisan i sa željom da ga osvoji. I ovog leta će Portugal biti jedan od najvećih favorita za zlato, a konačan uspeh te selekcije će umnogome zavisiti od partija Kristijana Ronalda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari