Kristijano Ronaldo 2013. na otvaranju akademije Dinama iz Tbilisija, a večeras protiv njenih polaznika (FOTO) 1Foto: EPA/HUGO DELGADO

Jedna od poslednje dve utakmice u takmičenju po grupama na 17. evropskom prvenstvu u Nemačkoj igra se večeras (21 čas) u Gelzenkirhenu.

Sastaju se debitant Gruzija i Portugalija, koja je s dve pobede na prethodnim mečevima već obezbedila prvo mesto u F grupi.

Gruzine podvig protiv potpunog favorita vodi u osminu finala.

Njihova odbrana će svakako najviše da strepi od nadahnuća Kristijana Ronalda (39), nikad sitog golova, koji još nije zatresao mrežu, a i dalje ima priliku da bude najstariji strelac u istoriji evropskog prvenstva, što je od onomad Hrvat Luka Modrić, njegov saigrač iz Reala u svoje vreme.

Portugalskog asa za Gruziju vežu uspomene iz posete toj bivšoj republici SSSR u leto 2013.

Zajedno s legendom ukrajinskog fudbala Andrejom Ševčenkom bio je kao golgeter madridskog velikana gost na otvaranju akademije Dinama iz Tbilisija, pleneći pažnju fudbalskih talenata najboljeg kluba u državi.

 

Jedanaest njih su sada izabranici selektora Vilija Sanjola, nekadašnjeg francuskog reprezentativca, a najistaknutije je ime Hviče Kvarachelije, krila Napolija, koji je tada imao 12 godina.

Kristijano Ronaldo 2013. na otvaranju akademije Dinama iz Tbilisija, a večeras protiv njenih polaznika (FOTO) 2
Foto: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Kristijano Ronaldo je onda prisustvovao i prijateljskoj utakmici dva Dinama, jer su u goste došli moskovski „plavi“, što je bio prvi susret dva tima posle sovjetskog doba.

Svojevrsni domaćin svima bio je Kaha Kaladze, nekadašnji štoper gruzijske reprezentacije, dugogodišnji oslonac u odbrani Milana, gde je bio saigrač sa Ševčenkom.

U vreme Ronaldovog dolaska obavljao je uporedo dužnost potpredsednika gruzijske vlade i ministra energetike.

Najnovije informacije o dešavanjima na Evropskom prvenstvu u fudbalu čitajte na stranici EURO 2024.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari