Jeste Luka Modrić bio najbolji fudbaler sveta, ali... 1EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Već posle prvih utakmica drugog kola Evropskog prvenstva u fudbalu dobili smo jednog sigurnog (Nemačka) i jednog vrlo verovatnog (Švajcarska) učesnika osmine finala.

Nemci su i u susretu sa Mađarskom demonstrirali svu svoju silu i ako su do sada bili jedan od srede su, po meni, prvi favorit ovog prvenstva. Naši severni susedi „moraju“ u poslednjem kolu da pobede Škotsku i onda sa zebnjom očekuju rasplet u ostalih pet grupa.

Škoti su odigrali mnogo bolje (što i nije bilo teško) protiv Švajcaraca, ali je to bilo dovoljno samo za jedan bod. Reprezentaciji, koju sa klupe predvodi Murat Jakin a na terenu kapiten Granit Džaka, bod je gotovo sigurno dovoljan za opstanak na Evropskom prvenstvu, videlo se to i po raspoloženju igrača i članova stručnog štaba po završetku utakmice.

Za razliku od Švajcaraca koji su napravili veliki korak ka osminini finala Hrvati i Albanci su napravili još veći ka povratku kući. Mnogi su potcenili Albaniju, tvrdili da su oni na EP zalutali, a pritom zaboravili činjenicu da su oni u svojoj grupi bili prvi a da su susretima sa Češkom, Poljskom, Farskim Ostrvima i Moldavijom primili samo četiri gola (postigli 12).

Istovremeno, mnogi su precenili snagu Hrvata. Naime, izabranici Zlatka Dalića na poslednja četiri velika takmičenja (po dva Svetska i Evropska prvenstva) jesu osvojili dve medalje, ali su u grupnoj fazi takmičenja od 12 mečeva samo pet rešili u svoju korist. Sreća koja im je bila veliki saveznik u sredu ih je napustila, primili su gol u 5. minutu zaustavnog vremena. Jeste Luka Modrić bio najbolji fudbaler sveta, ali to je bilo pre 6 godina. Danas kapiten Hrvatske ima 39 godina.

Nažalost, ovaj meč neće ostati upamćen po lepim golovima, atraktivnim potezima fudbalera,…ostaće u senci huligana.

Sredinom prvog poluvremena „navijači“ obe reprezentacije su sklopili „primirje“ i „ujedinili“ se protiv Srba.

Više od jednog minuta sa tribina stadiona u Hamburgu orilo se „Ubi Srbina“ i „Srbe na vrbe“.

Naravno, Fudbalski savez Srbije je reagovao, uputio protestno pismo u kom zahteva od UEFA drakonske kazne.

Te „drakonske kazne“ su zapravo novčane – Hrvati i Albanci su već kažnjeni, prvi sa 87.875 a drugi sa 37.375 evra. Naravno, kažnjen je i FSS sa 14.500 evra.

UEFA, FIFA, MOK… se (kao) trude da spreče mešanje politike u sport, ali im to baš i ne ide od ruke.

Jer, prema nekim Savezima (državama) se ponašaju kao majka a prema nekim kao maćeha (ne mislim samo na nas).

Sprečiti uplitanje politike u sport je gotovo nemoguće pogotovu na ovim prostorima.

Od kako ja pamtim, dakle od Tita pa sve do Vučića, svi su (zlo)upotrebljavali sport i sportiste.

Onaj prvi i ovaj poslednji pogotovu.

Najnovije informacije o dešavanjima na Evropskom prvenstvu u fudbalu čitajte na stranici EURO 2024.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari