Mitrović za petama Džajiću i Piksiju 1Foto: EPA-EFE/Georgi Licovski

Najbolji srpski napadač mogao bi da postane tek treći naš igrač koji je na tri velika takmičenja postizao golove u državnom dresu.

Naša reprezentacija, bilo da je nastupala pod nazivom države SFRJ, odnosno SRJ, Srbija i Crna Gora, a sada Srbija nije bila redovan učesnik na velikim takmičenjima.

Ako se malo detaljnije sagleda učinak na Evropskom prvenstvu, postaje jasnije da je učešće na kontinentalnom šampionatu više raritet, nego li pravilo, s obzirom na to da je prvenstvo u Nemačkoj prvo posle posta dugog čak 24 godine.

S tim u vezi i ne čudi što su tek naša dva velikana uspevala da postignu golove na tri velika takmičenja. Reč je o Draganu Džajiću i Draganu Stojkoviću Piksiju, aktuelno selektoru reprezentaicje Srbije.

Ukoliko nastavi da bude efikasan u državnom dresu, Aleksdandar Mitrović mogao bi da se pridruži dvojici istinskih velikana jugoslovenoskog i srpskog fudbala.

Dragan Džajić uspeo je da na Evropskom prvenstvu 1968. dva puta bude strelac; potom je na Mundijalu 1974. jednom zatresao mrežu rivala, a dve godine kasnije, opet na kontinentalnom šampionatu bio je dvostruki strelac.

Bio je to podvig koji pre prve Zvezdine zvezde nijedan jugoslovenski reprezentativac nije uspeo da ostvari.

I sve do reprezentativnog debija Dragana Stojkovića mislilo se da niko neće biti kadar da nešto slično ponovi, međutim peta Zvezdina zvezda isticala se po fudbalskom znanju i talentu još od tinejdžerskih dana.

Stojković je prvi gol na velikom takmičenju postigao sa svega 18 godina, na Evropskom prvenstvu 1984. i to protiv Francuske. Njegova dva gola Španiji na Svetkosm prvenstvu 1990. i dalje se prepričavaju, a bila su težine plasmana u četvrtfinale Mundijala u Italiji.

Nažalost, usledile su godine rata i sankcija tako da je Piksi morao da sačeka na naredno veliko takmičenje punih osam godina.

Te 1998. na Mundijalu u Francuskoj uspeo je da postigne gol u remiju sa Nemačkom (2:2) i tako je vezao tri velika takmičenja na kojima se upisivao u listu strelaca.

Aleksandar Mitrović sada je na dobrom putu da se priključi aktuelnom selektoru reprezentaicje ali i predsedniku Fudbalskog saveza Srbije.

Rekorder po broju golova u državnom dresu – 58, bio je strelac na Svetskom prvenstvu u Rusiji i to protiv Švajcarske, a četiri godine kasnije, 2022. na Mundijalu u Kataru,  uspeo je da matira golmana Kameruna. Takođe, ponovo je bio koban po odbranu Švajcarske.

S obzirom na formu i golgetersko umeće, Aleksandar Mitrović imaće priliku da protiv Engleske, Danske i Slovenije napravi podvig koji je zaista i zaslužio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari