Vlahović, Gvardiol, Virc...: Mogu li mlade zvezde da obeleže Evropsko prvenstvo u fudbalu i odvedu svoje ekipe do trofeja? 1Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK; EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO; EPA-EFE/Noushad Thekkayil; EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu videćemo neke mlade fudbalere koji su već postali nosioci igre svojih selekcija, a neko od njih se možda i okiti zlatnom medaljom nakon finala koje se igra 14. jula u Berlinu.

Svi oni su već postali važni „šrafovi“ u svojim nacionalnim selekcijama i sada se čeka da naprave iskorak i obraduju svoje nacije uspehom na Evropskom prvenstvu.

Pedri i Lamin Jamal (Španija)

Tandem Barselone Pedri – Lamin Jamal biće ubitačan na ovogodišnjem kontinentalnom prvenstvu. Pedri je doduše ove sezone imao problema sa povredom, ali to je za njega prošlost i spreman je da Španiju povede do samog kraja. Veliku pomoć u tom poslu će imati od brzog i prodornog Jamala koga će „hraniti“ loptama.

Vlahović, Gvardiol, Virc...: Mogu li mlade zvezde da obeleže Evropsko prvenstvo u fudbalu i odvedu svoje ekipe do trofeja? 2
Foto: EPA-EFE/Siu Wu

Za očekivati je da obojica budu u startnoj postavi „crvene furije“ i ozbiljno budu uključeni u stvaranje šansi, ali i postizanje golova „crvene furije“.

Španija se nalazi u „grupi smrti“ i igraće protiv Hrvatske, Italije i Albanije i upravo će protiv Italije i Albanije ovaj tandem biti na ozbiljnijem iskušenju ovoga leta u Nemačkoj, ali izabranici selektora Luisa de la Fuentea slove za prve favorite grupe i ne bi trebalo da se već na startu sapletu.

Vlahović, Gvardiol, Virc...: Mogu li mlade zvezde da obeleže Evropsko prvenstvo u fudbalu i odvedu svoje ekipe do trofeja? 3
EPA-EFE/Alejandro Garcia

Joško Gvardiol (Hrvatska)

Stameni štoper i bek Mančester sitija i hrvatske reprezentacije, Joško Gvardiol, biće glavna uzdanica selektora Zlatka Dalića na ovom prvenstvu. Pre svega, njegov posao će biti da komanduje odbranom i sve opasne pokušaje protivnika zaustavi.

Već u prvom kolu će imati izuzetno težak zadatak jer će čuvati Jamala i sudbinu utakmice će možda i odrediti to ko bude bolji u tom duelu.

Vlahović, Gvardiol, Virc...: Mogu li mlade zvezde da obeleže Evropsko prvenstvo u fudbalu i odvedu svoje ekipe do trofeja? 4
Foto: EPA-EFE/Noushad Thekkayil

Ono što je dobro za mladog defnazivca je što što će sva svetla biti uperena u kapitena Luku Modrića koji igra poslednje Evropsko prvenstvo u „kockastom dresu“, te bi Gvardiol mogao da bude junak iz senke.

Dušan Vlahović (Srbija)

Napadač Srbije je neko od koga čitava nacija očekuje mnogo na ovogodišnjem šampionatu. Mogao bi biti kolateralna šteta nešto defanzivnije formacije koju forsira selektor Srbije Dragan Stojković, jer ako „orlovi“ budu igrali sa samo jednim isturenim napadačem – prednost će imati Aleksandar Mitrović.

Ipak, ukoliko Srbija bude igrala u klasičnoj formaciji 3-5-2, Dušan Vlahović bi mogao da „eksplodira“ na ovom prvenstvu. Tada bi se željno iščekivale upotrebljive lopte kapitena Dušana Tadića, a on je već pokazao da zna da pogodi u „trepavicu“ svoje napadače, dok bi Aleksandar Mitrović svojom kretnjom „odvlačio“ jednog ili možda i dvojicu protivničkih štopera za sobom, što bi Vlahovića dodatno olakšalo posao u realizaciji stopostotne prilike.

Vlahović, Gvardiol, Virc...: Mogu li mlade zvezde da obeleže Evropsko prvenstvo u fudbalu i odvedu svoje ekipe do trofeja? 5
Foto: EPA-EFE/Ronald Wittek

Ostaje da se vidi koliko će Piksi želeti da igra ofanzivno na ovom prvenstvu, mada je Vlahović već dokazao da može da postiže golove i levom i desnom nogom, kao i glavom, kao i da je golgeterski prisutan na velikim utakmicama, te da se ne plaši reflektora i scene, a to je dokazao i u Kataru u susretu protiv Švajcarske.

Džamal Musijala – Florijan Virc (Nemačka)

Njih dvojica predstavljaju budućnost nemačkog klupskog i reprezentativnog fudbala. Veznjaci Bajerna i Bajera bi trebalo da nastupaju u prvoj postavi i da uz pomoć Tonija Krosa i Ilkaja Gundogana „diriguju“ igrom „Pancera“.

Vlahović, Gvardiol, Virc...: Mogu li mlade zvezde da obeleže Evropsko prvenstvo u fudbalu i odvedu svoje ekipe do trofeja? 6
EPA-EFE/RONALD WITTEK

Savršen su tandem i odlično se na terenu dopunjuju. Musijala je ekstremno brz fudbaler, a Virc ima taj „vic“ u igri i završni pas kao Rivaldo s kraja prošlog i početka ovog veka.

Vlahović, Gvardiol, Virc...: Mogu li mlade zvezde da obeleže Evropsko prvenstvo u fudbalu i odvedu svoje ekipe do trofeja? 7
Foto: EPA-EFE/Tamas Kovacs HUNGARY OUT

Navijači domaće selekcije mnogo očekuju od njih i nadaju se da bi mogli da trasiraju put Nemačke do finala.

Ceo raspored utakmica na Evropskom prvenstvu možete videti OVDE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari