Na pragu osmine finala: Iz kojih klubova je došlo najviše golova u istoriji evropskih prvenstava? 1Foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Uskoro, utakmicom Švajcarske i šampiona Italije na Olimpijskom stadionu u Berlinu u 18 časova, počinje osmine finala na 17. evropskom prvenstvu.

Dok je teklo takmičenje po grupama, desila se jedna smena u istorijskom pogledu.

Na čelo među klubovima čiji su igrači dali najviše golova na najvećoj smotri kontinentalnog fudbala izbio je Real.

Uzdanice madridskog velikana, povratnika na tron Evrope, ukupno su postigle 40 golova, a u Nemačkoj četiri.

Strelac prvog gola ovaj put bio je Džud Belingem, koji je zaslužan za pobedu Engleske protiv Srbije s 1:0.

Realov konto su uvećali i Danijel Karvahal (Španija), 19-godišnji Arda Guler (Turska) i Luka Modrić (Hrvatska), koji je postao i najstariji strelac u istoriji šampionata.

U strelce se, svojim prvim golom na evropskim prvenstvima, upisao i najbolji francuski fudbaler Kilijan Mbape, ali se kapiten „galskih petlova“, nova Realova galaktička zvezda, i dalje vodi kao igrač Pari Sen Žermena.

Do Nemačke u vođstvu je bio Juventus s 39 golova. Torinski crno-beli se nisu mrdnuli između ostalog i jer su neupadljivi bili njihovi napadački aduti Dušan Vlahović (Srbija) i Federiko Kjeza (Italija), koji i dalje ima šansu za doprinos.

Staroj dami su se primakli Bajern (36) i Barselona (30), čiji su igrači u Nemačkoj dali po tri gola.

Slede Liverpul s 28 (+2), Inter s 23 (+4), Mančester junajted isto s 23 (+4), Arsenal s 21 (+1) Milan s 19 (jedini strelac rosonera je Luka Jović), dortmundska Borusija s 18 (+4) i Mančester siti sa 17 (+2).

U učešćima naše reprezentacije prednjači Crvena zvezda sa tri gola.

Dva je Dragan Džajić postigao na Apeninima 1968, po jedan u polufinalu i u prvoj utakmici finala, a jedan Miloš Šestić 1984.

Partizan je s dva pogotka, oba u režiji Milana Galića 1960, takođe u polufinalu i finalu.

Toliko ih ima i Bastija jer je Džajić, dok je bio njen igrač, zatresao mrežu u polufinalu i na meču za treće mesto u Jugoslaviji 1976.

Dakle, crno-beli su poslednjeg strelca u reprezentaciji na evropskim prvenstvima dali pre 64 godine, a crveno-beli pre 40.

Najnovije informacije o dešavanjima na Evropskom prvenstvu u fudbalu čitajte na stranici EURO 2024.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari