Najbrži gol u istoriji EP i omalovažavanje Albanije 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Subota 15. jun 2024. godine ostaće upisan u istoriju Evropskih prvenstava u fudbal. Odigrane su tri utakmice: Mađarska – Švajcarska, Španija – Hrvatska i Italija – Albanija i na svakoj je postavljen novi rekrd evropskih prvenstava.

Dominik Soboslaj je sa kapitenskom trakom na ruci predvodio naše susede protiv Švajcaraca. U subotu je imao 23 godine sedam meseci i 21 dan pa je tako ostao najmlađi kapiten na evropskim prvenstvima. Na njegovu žalost rekord mu neće ostati u lepoj uspomeni. Odigrao je, uostalom kao ceo tim naših severnih suseda, ispod svojih mogućnosti.

Nisu Švajcarci blistali, ali su Soboslaj i drugovi bili smušeni u odbrani, neorganizovani na sredini terena, bezopasni u napadu. Posle 45 minuta već su gubili sa 2:0. Zaigrali su malo bolje u nastavku susreta ali nedovoljno dobro da izbegnu poraz, završili su meč kao što su počeli – greškom i izgubili sa ubedljivih 3:1, pa će protiv Škota igrati za opstanak.

Na Evropskim prvenstvima nećemo više gledati Ronalda, Modrića, Krosa… ali dolaze novi klinci. Jedan od njih je sigurno Lamin Jamal koji protiv Hrvatske zaigrao od prvog minuta a u subotu je imao 16 godina i 338 dana. Nije se upisao u listu strelaca, upisao je „samo“ asistenciju kod trećeg gola kada je uputio idealan centaršut pa je Karbahalu ostalo samo da podmetne nogu i pošalje loptu u mrežu. Španci su ostvarili ubedljivu pobedu (3:0), potvrdili kandidaturu za najviši plasman, ali Hrvate ne treba otpisivati.

Imali si dve-tri stopostotne šanse, nisu iskoristili ni jedanaesterac. Nisu zaslužili ovako ubedljiv poraz i ja verujem da će proći „grupu smrti“. Naime, sa njima u grupi su još Italija i Albanija koji su odigrali poslednji meč u subotu i ta utakmica biće upisana u istoriju Evropskih prvenstava – Nedim Bajrami, reprezentativac Albanije, postigao je gol protiv Italije u 23. sekundi što je najbrži pogodak u istoriji šampionata Evrope.

Prethodni rekorder bio je Rus Dmitri Kiričenko koji je 2004. godine protiv Grčke postigao gol posle jednog minuta i sedam sekundi. Taj Bajramijev gol je više zbunio Albance nego Azure koji su već posle 16 minuta preokrenuli rezultat u svoju korist i onda, kako to samo oni znaju, tu minimalnu prednost sačuvali.

Mada, u poslednjem minutu nadoknade mogli su naši južni susedi i da izjednače i naprave prvo iznenađenje na prvenstvu.

Od naših TV komentatora, na samo sa RTS, naučio sam da čujem svašta, ali nisam očekivao da će i fudbalski analitičar Rade Bogdanović i Miroslav Vjetrović neopravdano omalovažavati reprezentaciju Albanije tvrdeći da su oni „zalutali“ na ovaj šampionat, da su tu samo zahvaljujući tome da na EP učestvuje 24 reprezentacija.

Sva trojica su „zaboravili“ činjenicu da su Albanci u grupi sa Češkom, Poljskom, Farskim Ostrvima i Moldavijom osvojili prvo mesto. Srbija je u mnogo lakšoj grupi bila druga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari