Najveći favorit Evropskog prvenstva u polufinalu posle penala: Loši Englezi eliminisali Švajcarsku 1Foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Fudbaleri Engleske plasirali su se u polufinale Evropskog prvenstva pošto su u četvrtfinalnom duelu posle penal serije pobedili Švajcarsku sa 5:3.

Ekipa selektora Gereta Sautgejta će se u duelu za plasman u finale sastati sa boljim iz duela u kojem se večeras (21.00) u Berlinu sastaju Holandija i Turska.

Meč je posle regularnog toka završen rezultatom 1:1, promene rezultata nije bilo ni u produžecima, da bi u penal seriji golman Engleza Pikford odbranio šut Akanđija, a trijumf „Gordom Albionu“ doneo Trent Aleksander-Arnold.

U još jednoj nezanimljivoj utakmici reprezentacije Engleske, pre početka šampionata najveći favorit za osvajanje trofeja, sve do 75. minuta nije bilo uzbuđenja, da bi tada Embolo doveo Švajcarce u vođstvo.

To je prinudilo Sautgejta da napravi trostruku izmenu i da konačno naredi svojoj ekipi da krene ka golu rivala, pa je već u 80. minutu Saka izjednačio.

Najveći favorit Evropskog prvenstva u polufinalu posle penala: Loši Englezi eliminisali Švajcarsku 2
Foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Engleska – Švajcarska 1:1 (pen. 5:3)

Stadion: “Merkur Špil-arena” (Dizeldorf). Gledalaca: 47.000.

Sudija: Danijele Orsato (Italija)

Strelci: 0:1 Embolo 75, 1:1 Saka 80.

ENGLESKA: Pikford, Voker, Konsa (od 78. Palmer), Stouns, Tripije (od 78. Eze), Saka, Mainu (od 78. Šo), Rajs, Belingem, Foden (od 115. Aleksander-Arnold), Kejn (od 109. Toni). Selektor: Geret Sautgejt.

ŠVAJCARSKA: Zomer, Šer, Rodrigez, Akanđi, Rider (od 63. Zuber), Ebišer (od 118. Amduni), Frojler (od 118. Sijero), Džaka, Endoje (od 98. Zakarija), Vargas (od 63. Vidmer), Embolo (od 109. Šaćiri). Selektor: Murat Jakin.

Penali: Palmer 1:0, Akanđi , Belingem 2:0, Šer 2:1, Saka 3:1, Šaćiri 3:2, Toni 4:2, Amduni 4:3, Aleksander-Arnold 5:3.

Iako se do kraja igralo nešto brže nego do tog trenutka, ipak, čini se da su obe ekipe opet više nastojale da ne prime gol, nego da pokušaju da ga postignu.

Slično se igralo i u produžetku, a nešto više uzbuđenja donosili su dueli Sake i Ebišera, jer je desnokrilni napadač Engleza u nekoliko navrata uspevao da prođe svog čuvara, dobro centrira, ali je odbrana Švajcarske uspevala da izbaci loptu iz svog kaznenog prostora.

Međutim, i u dodatnih pola sata nije bilo šansi i kako je vreme odmicalo bilo je očigledno da oba selektora žele da se pobednik meča odluči u produžecima.

Ovo je bilo peto četvrtfinale za reprezentaciju Švajcarske na nekom velikom takmičenju i peti neuspeh u duelima za plasman među četiri najbolje ekipe.

Parovi četvrtfinala

Štutgart

A Španija – Nemačka 2:1

Hamburg

B Portugalija – Francuska 0:0, (pen. 3:5)

C Holandija – Turska (Berlin, 6. jul, 21.00)

Dizeldorf

D Engleska – Švajcarska 1:1 (pen. 5:3)

Parovi polufinala

Španija – Francuska (Minhen, 9. jul, 21.00)

Engleska – Holandija/Turska (Dortmund, 10.jul, 21.00).

Finale je na Olimpijskom stadionu u Berlinu 14. jula u 21.00.

Najnovije informacije o dešavanjima na Evropskom prvenstvu u fudbalu čitajte na stranici EURO 2024

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari