Kratkotrajne radosti i pognute glave: Kako su navijači u Beogradu ispratili meč između Srbije i Danske? (FOTO) 1FOTO: Danas/Luka Lukić

„Idemo kući, dosta je bilo“, govorili su navijači fudbalske reprezentacije Srbije dok su pognutih glava napuštali improvizovane tribine ispred tržnog centra u Knez Mihailovoj ulici, nakon što je odsviran kraj utakmice između Srbije i Danske. Utakmica je završena bez pogotka i Orlovi su definitivno eliminisani sa Evropskog prvenstva.

Do poslednjeg mesta bile su ispunjene improvizovane tribine ispred video-bima na kom se prikazivao prenos utakmice između Srbije i Danske. Na tribinama nije sedeo veliki broj gledalaca, pošto imaju samo tri reda, ali neki navijači su seli na pod ispred tribina, dok je duplo više njih gledalo utakmicu stojeći pored, na ulici.

„Šta bi bilo ako Srbija sada ovde odigra nerešeno, a Slovenci izgube od Engleske. Možemo li onda da prođemo?“, kalkulacije i proračuni pravili se u publici pred beogradskim tržnim centrom, ali istina je da bi samo pobeda vodila Srbiju u narednu fazu takmičenja.

Sastav Srbije koji je pre početka meča prikazan na ekranu kao da je pomalo zbunio gledaoce. Navikli su da selektor Srbije Dragan Stojković igra sa dva napadača, ali ovoga puta je samo Mitrović najistureniji.

Kratkotrajne radosti i pognute glave: Kako su navijači u Beogradu ispratili meč između Srbije i Danske? (FOTO) 2
FOTO: Danas/Luka Lukić

„Ne igra Vlahović? Imamo samo jednog napadača? Ko igra ako ne on? Gudelj i Mijailović?“, to što Vlahović ne igra od samog početka nije jedino iznenađenje za navijače Srbije. Meč su započeli Gudelj i Mijailović, koji u utakmici sa Slovenijom nisu bili prva opcija na terenu.

Igra u prvom poluvremenu prilično je izjednačena, mada je Danska uputila dva šuta u okvir gola, a Srbija nijedan. Ipak, ni na jednoj strani nije bilo izuzetnih prilika da se postigne pogodak.

Lopta je u 23. minutu ušla u gol Predraga Rajkovića nakon centaršuta iz kornera. Srećom po Orlove, podignuta je zastavica i gol Danske je poništen.

„Pa nije gol, šta se bune“, dovikivali su srpski navijači pred beogradskim tržnim centrom, uvereni u ispravnost odluke koja je dosuđena u njihovu korist.

Gol i penal za Srbiju, ali zamalo

Na samom početku drugog poluvremena selektor Srbije napravio je dvostruku izmenu. U igru je uveo Luku Jovića i kapitena Dušana Tadića. Oduševljenje beogradske publike, koje je bilo veliko, govorilo o tome koliko očekuju od ove dvojice fudbalera u nastavku utakmice.

„Ulazi Jović, sad ima ko da postigne gol“, navijači Srbije su se nadali da će upravo on da bude junak Srbije i protiv Danske, baš kao što je bio u meču sa Slovenijom.

Kratkotrajne radosti i pognute glave: Kako su navijači u Beogradu ispratili meč između Srbije i Danske? (FOTO) 3
FOTO: Danas/Luka Lukić

Predviđanje beogradskih navijača se ispunilo i Jović je postigao pogodak u 54. minutu, na opšte slavlje srpske publike. Međutim, slavlje je bilo kratkog daha. Gol je poništen zbog ofsajda koji je pokvario slavlje Orlovima.

„Au, šta je ovo bilo?“, rekao je neko u publici kada je splasnuo rolerkoster emocija izazvan poništenim golom reprezentacije Srbije.

Srbija je bila bolji protivnik u drugom poluvremenu. Preuzela je inicijativu, igra ofanzivniji fudbal nego u prvom delu utakmice. Nedostajala je jedino prava prilika da se ugrozi gol Danaca.

„Još deset minuta. Hajde sad, naljutite se malo“, utakmica se bližila kraju i navijači na improvizovanim tribinama pred tržnim centrom u Beogradu bili su na nogama.

Usledile su tri izgledne prilike za reprezentaciju Srbije. Šutirali su Aleksandar Mitrović, Dušan Vlahović i Sergej Milinković-Savić, ali svi šutevi su bili lak posao za golmana Danske Kaspera Šmajhela.

„Šutni ga pod prečku, šta je to?“, prosečan srpski navijač je oduvek bolje znao od svakog napadača kako se ispravno upućuje lopta ka protivničkom golu.

Kratkotrajne radosti i pognute glave: Kako su navijači u Beogradu ispratili meč između Srbije i Danske? (FOTO) 4
FOTO: Danas/Luka Lukić

Komentator Radio Televizije Srbije Aleksandar Stojanović proglasio je penal za reprezentaciju Srbije u samoj završnici utakmice, što je iznenadilo i oduševilo beogradske navijače. Oduševljenje nije dugo trajalo, pošto je sudija ipak svirao faul u korist Danske, a navijači Srbije u Knez Mihailovoj ulici bili su besni na komentatora Stojanovića zbog lažne nade koju im je pružio.

Sudija je odsvirao kraj, utakmica je završena nerešenim rezultatom i reprezentacija Srbije je eliminisana sa Evropskog prvenstva.

Srpska publika kao da je navikla na loš rezultat svoje reprezentacije, pošto Orlovi po ko zna koji put uzastopno ispadaju iz grupne faze jednog velikog takmičenja.

Nakon svih osećanja koje su osetili, iščekivanja, nadanja i kratkotrajnih radosti, navijači su napustili improvizovano gledalište pognutih glava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari