Nesvakidašnji rasplet u grupi gde je igrala Srbija: Zašto je Danska druga, a Slovenija treća? 1Foto: EPA-EFE/LESZEK SZYMANSKI

To što u obe utakmice poslednjeg kola u C grupi na 17. evropskom prvenstvu u Nemačkoj nije pao nijedan gol imalo je za posledicu nesvakidašnje stanje na tabeli.

Engleska je prošla u osminu finala s prvog mesta (pet bodova), Srbija se vraća kući s četvrtog (dva), a Slovenija i Danska su bile preslikane – po tri boda iz sva tri remija i sa istovetnom gol-razlikom 2:2.

Pošto su iscrpljene glavne propozicije za određivanje njihovog plasmana, poseglo se za prvom sledećom tačkom – broj žutih i crvenih kartona.

Čak su i po tome dve reprezentacije bile sasvim izjednačene – po sedam žutih, a bez isključenja.

Šta je onda presudilo da Danska bude druga, a Slovenija treća?

Žuti karton koji je u njihovom međusobnom duelu u prvom kolu (1:1) zbog nesportskog ponašanja u 70. minutu dodeljen Milivoju Novakoviću (45), tehničkom direktoru slovenačke reprezentacije, koji sedi na klupi uz selektora Matijaža Keka.

Novaković je igrao 80. puta za slovenački državni tim između 2006. i 2017, a s 32 gola je njegov drugi najbolji strelac, s tri pogotka manje od Zlatka Zahoviča, koji isto ima 80 utakmica.

Nesvakidašnji rasplet u grupi gde je igrala Srbija: Zašto je Danska druga, a Slovenija treća? 2
Foto: EPA/LAURENT GILLIERON

Drugoplasirana Danska ide u osmini finala na megdan s domaćinom Nemačkom, u Dortmundu, u subotu 29. juna (21 čas).

Trećeplasirana Slovenija, sva je prilika, igraće s Portugalijom u Frankfurtu 1. jula, a svi parovi biće poznati večeras posle raspleta u poslednje dve grupe.

Najnovije informacije o dešavanjima na Evropskom prvenstvu u fudbalu čitajte na stranici EURO 2024.

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari