Piksi optimista pred prvi meč na Evropskom prvenstvu: Trudićemo se da im stvorimo što više problema 1Foto: STARSPORT

Selektor Dragan Stojković rekao je danas da je njegova ekipa spremna za utakmicu koju “orlovi” u nedelju (21.00) igraju sa Engleskom u Gelzenkirhenu na početku Evropskog prvenstva i da ne vidi zbog čega Srbija ne bi mogla da igra napadački protiv favorizovanog rivala.

„Startujemo protiv jednog od favorita, ali radili smo mnogo da se pripremimo najbolje što možemo. Mislim da je ekipa spremna za izazov. Učinili smo sve da igrači obave sve treninge na najvišem nuvou i verujem da i oni jedva čekaju da utakmica počne. Uveren sam da smo u fizičkom i taktičkom smislu spremni da se suočimo sa izazovom kakav je Engleska“, rekao je Stojković na konferenciji za novinare u Gelzenkirhenu.

Stojković je rekao da je imao sreće da kao igrač učestvuje na evropskim i svetskim prvenstvima, a sada i kao trener i da je to veliko isustvo.

„Turnir kakvo je Evropsko prvenstvo zahteva maksimalnu koncentraciju u svakoj utakmici, da pokažete kvalitet koji mora da bude maksimalan. Ne bih pravio razliku u prvoj, drugoj ili trećoj utakmici, svaka je od izuzetne važnosti“, naveo je Stojković.

Upitan o igračkom kadru, Stojković je odgovorio: „Sve je ok“.

Na pitanje o startnoj postavi i da li će Srbija igrati sa dva napadača, selektor je odgovorio: „A što ih ne bismo napali, ne razumem“.

„Mislim da će biti otvorena utakmica. Poštujemo neke stvari, a pre svega poštujemo sebe. Učinićemo sve da utakmicu privedemo kraju kako mi želimo, bez obzira na igračku moć Engleza i kvalitet koji imaju. Sigurno je da Srbija neće biti tim koji će čekati i gledati kako Engleska igra, naprotiv. Trudićemo se da stvorimo što više problema. Znam tim 99,9 odsto, bilo bi jako loše da ga ne znam. Znam moj tim, a znam i engleski i ako vam kažem neću pogrešiti“, naveo je Stojković.

Selektor je naveo da je igra engleske ekipe dobro analizirana, da je tim Gareta Sautgejta jedan od favorita za titulu, ali da to mora da pokaže na terenu.

„Očekujem Englesku kako je najavljuju, šampionsku, da bude šampion Evrope. Ali sve što se priča, mora da se pokaže na terenu. Možemo da kalkulišemo, dajemo prognoze, ali na terenu to mora da se potvrdi. Znamo u kom sistemu će biti, igrače, nema tu nekih iznenađenja. Važno je da imamo sve informacije o protivniku i tako se spremamo, ali ne zaboravljamo nas, da mi moramo da budemo oni koji će obaviti svoj deo posla“, dodao je.

Upitan šta će reći ekipi ako povede 1:0, Stojković je rekao: „Biće naređenje da postignemo i drugi gol, vrlo prosto“.

„To su šaljiva pitanja, ali moramo da uđemo koncentrisano u meč, učinićemo sve da napravimo problem Engleskoj i šanse iz kojih može doći do egzekucije. Moramo da budemo na visokom nivou, ovo je Evropsko prvenstvo, nisu kvalifikacije, svaki bod, gol i žuti karton su važni. Verujem da ćemo biti spremni za izazov“, rekao je Stojković.

Srbija igra na Evropskom prvenstvu prvi put posle 24 godina.

„Neki igrači iz ekipe se nisu ni rodili kada je Srbija poslednji put igrala EP. Dugo čekamo ovaj momenatm mislim da smo zasluženo ovde, uspeli smo da dovedemo Srbiju u krem evropskog fudbala. Na nama je da napravimo iskorak, da se fokusiramo na ono što predstoji, da pokušamo da uradimo sve da uspešno prođemo prvu fazu. Poručujem svima koji nas vole da ćemo dati sve od sebe, da ćemo se boriti do kraja i dati više od maksimuma. To vidim po igračima, da su spremni“, rekao je on.

„Potpuno sam zadovoljan što ću imati zdrave igrače, koji jedva čekaju da pokažu talenat. Borićemo se do poslednje šanse“, dodao je Stojković.

Utakmica Srbije i Engleske smatra se utakmicom visokog rizika i uvedene su posebne mere, a Stojković je rekao da je siguran da će duel biti dobra prilika da navijači uživaju i da ne vidi nikakvu opasnost od tog odnosa.

Na pitanje o rupi u odbrani protivnika, on je dodao da je Engleska kvalitetna ali da će njegova ekipa pokušati da pronađe šansu i put da dođe do gola.

I na Svetskom prvenstvu u Kataru Srbija je u prvom kolu igrala protiv favorita, Brazila, a Stojković je rekao da je sada mnogo bolje raspoloženje i kod njega i kod igrača.

„Brazil je bio favorit pa znamo kako su prošli. Engleska je favorit za osvajanje, videćemo kako će oni proći. Moje raspoloženje je daleko bolje u odnosu na pre dve godine, kada smo vodili malu bolnicu sa nama u Katar. Bilo je teško da neki igrači pruže maksimum zbog povreda. Sada toga nema, nadam se da će današnji trening proteći u najboljem redu i da ćemo biti u punom sastavu“, naveo je Stojković.

On je dodao da se engleski tim promenio u odnosu na Katar i pohvalno je govorio i igračima Engleske, Saki, Kejnu, Sterlingu i Belingemu, za koga je rekao da igra impresivno i da očekuje da će u budućnosti dobiti „Zlatnu loptu“

Sve vesti sa Evropskog prvenstva u fudbalu možete pratiti OVDE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari