Piksi VS Tadić - čiji ego je pobedio znaćemo u četvrtak 1 EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Ponedeljak je bio veoma uzbudljiv na Evropskom prvenstvu u fudbalu. Već na prvoj utakmici videli smo malo iznenađenje – Rumunija je, rezultatski deklasirala blagog favorita Ukrajinu (3:0).

Jeste trijumf izabranika Edurda Jordaneskua za mnoge predstavljao iznenađenje, ali ako se ima u vidu da je u ovom timu koji reprezentuje Rumuniju na ovom šampionatu čak devet fudbalera koji su pre tri godine nastupajući za selekciju do 19 godina stigli do polufinala Evropskog prvenstva onda to i nije baš veliko iznenađenje, to je pre svega posledica planskog rada.

Prvo pravo veliko iznenađenje priredili su Slovaci. Reprezentacija koju sa klupe predvodi malo poznati Frančesko Kalcona i zauzima 48. mesto na rang listi FIFA bila je autsajder protiv Belgije koja je na toj istoj listi trećeplasirana.

Da će De Brujne, Lukaku, Karasko, Timelman… osvojiti tri boda bile su sigurne i kladionice – na pobedu Belgije kvota je bila 1,5 dok je za trijumf Slovaka kladionica nudila 6,7.

Međutim, Slovaci se nisu uplašili, hrabro su se svih 90 minuta nadmetali sa favoritom i uz malu dozu sreće (Lukakuu je VAR poništio dva gola) stigli do velike pobede. Ne bi se iznenadio da posle drugog kola u ovoj grupi sve četiri reprezentacije imaju po tri boda.

U poslednjoj utakmici Francuska je opravdala ulogu favorita i, istina uz dosta muka i problema, ostvarila pobedu. Prave muke po „Galske petlove“ nastale su posle utakmice – Kilijan Mbape je polomio nos, mora na operaciju, a da li će ostati deo tima i u nastavku prvenstva znaće se tek posle hiruške intervencije.

Nažalost, u Srbiji je dominirao „slučaj Tadić“. Da li je kapiten trebalo da kaže to što je izjavio, ili je trebalo da to zadrži za „svlačionicu“?

Prva reakcija je da je Tadić pogrešio, morao je da to raspravi sa selektorom i saigračima. Međutim, oni koji malo bolje znaju Dušana znaju da je on tako „morao“, to je jače od njega, što na um to na drum.

Problem je što ni ego selektora Dragana Stojkovića nije ništa manji. Ipak, nadam se da je Piksi sazreo i kao čovek i kao trener i ne samo da će preći preko „ispada“ kapitena, već i da će prihvatiti njegovo mišljenje.

Odnosno da će (opet) upariti najboljeg asistenta (Tadića) sa najboljim strelcem (Mitrovićem), odnosno da će „žrtvovati“ Vlahovića ili Sergeja. Sva četvorica zajedno na terenu mogu samo ako se, ne daj bože, bude jurio rezultat.

Odgovor na pitanje čiji ego je pobedio znaćemo već u četvrtak kada budemo videli sastav ekipe koja će igrati protiv Slovenije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari