Prva rezerva dvostruki strelac posle Save Miloševića dvehiljadite 1Foto: EPA-EFE/MOHAMED MESSARA

Holandija je postigla sigurnu pobedu protiv Rumunije u osmini finala 17. evropskog prvenstva u Nemačkoj s 3:0.

Mogla je i ranije da uveća prednost, a protivnika je s dva gola dokrajčio Donijel Malen, koji je ušao u igru u 46. minutu umesto Stivena Bergvajna koji je ostao u svlačionici.

Malen, koji je u prošloj sezoni bio najbolji strelac dortmundske Borusije u nemačkoj Bundesligi s 13 golova, razigrao se u završnici meča na Bajernovom stadionu u Minhenu.

Postao je prva rezerva dvostruki strelac posle Save Miloševića, koji je s dva gola doprineo da se jugoslovenska reprezentacija na Evropskom prvenstvu 2000. čudesno izbori za remi sa Slovenijom koja je vodila s 3:0. Miloševića je selektor Vujadin Boškov poslao na teren u 52. minutu umesto Darka Kovačevića.

Nemački napadač Oliver Birof se upisao za sva vremena u istorijske knjige šampionata Evrope.

U finalu s Češkom na Vembliju 1996. ušao je u igru u 69. minutu. Četiri minuta kasnije poravnao je na 1:1, a u petom minutu prvog produžetka je nokautirao rivala okrutnim zlatnim golom za titulu prvaka, koji je, dok je važio, poraženog momentalno bacao u nokdaun.

Najefikasnija rezerva i dan-danas je Diter Miler, golgeter Zapadne Nemačke, koga je beogradska Marakana zapamtila iz polufinala s Jugoslavijom 1976.

„Plavi“ su vodili s 2:0, rival je smanjio, a samo tri minuta po ulasku u igru Miler je glavom savladao nepomičnog Ognjena Petrovića za izjednačenje u 82. minutu.

Nadahnuti Nemac je dao još dva gola u produžecima (115,119) za odlazak u finale.

Najnovije informacije o dešavanjima na Evropskom prvenstvu u fudbalu čitajte na stranici EURO 2024.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari