Prva za Engleze ili četvrta za Špance: Da prevagne jedno od "dece" - Bilingem ili Jamal 1Foto: EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE; EPA-EFE/ANNA SZILAGYI; EPA-EFE/ROBERT GHEMENT; EPA-EFE/RONALD WITTEK

U nedelju se, nažalost, završava EURO 2024. U finalu će igrati Engleska, koja je i pre početka šampionata važila za najvećeg favorita i Španija, koja je bila favorit iz senke, ali je u Nemačkoj igrala najbolji i najlepši fudbal.

Englezi su uz mnogo sreće, ali i znanja, stigli do same završnice, ali u ovaj meč bar po meni, ulaze kao blagi favoriti.

Španija je, kao nijedna reprezentacija do sada, do finala stigla sa šest pobeda, sedmi trijumf bi predstavljao pravi podvig.

Engleska jeste „kolevka fudbala“ ali nema nijednu titulu evropskog prvaka – najbliže tome su bili pre tri godine kada su u finalu na njihovom Vembliju poraženi od Italije.

Geret Sautgejt, najuspešniji selektor Gordog Albiona u ovom veku, obećao je naciji titulu (ili će podneti ostavku), a kada je to rekao imao je u vidu da na raspolaganju ima Harija Kejna, Zlatnu kopačku Evrope, Fila Fodena, najboljeg igrača Premijer lige, Džuda Belingema, najboljeg mladog fudbalera Evrope (21 godina)…

U dosadašnjem toku prvenstva Kejn i drugovi nisu blistali, ali su iz utakmice u utakmicu podizali nivo igre. Možda su najbolje ostavili za kraj.
Španci jesu bili u krugu favorita, ali nije bio mali broj onih koji nisu verovali da mogu i da prođu „grupu smrti“ (Italija aktuelni prvak Evrope, Hrvatska treća na Svetskom prvenstvu u Kataru).

Tvrdili su „stručnjaci“ da „Crvena furija“ nema u svojim redovima asove svetske klase. Morata i Rodri, predvodnici ove selekcije, nisu, navodno, tog kalibra, da su Navas, Karvahal, Ruiz bliže kraju nego zenitu karijera, a da su Jamal, Vilijams i Pedri suviše mladi.

Luis de la Fuente nije tako mislio, umešno je spojio iskustvo i mladost, uostalom čak 10 fudbalera iz ove selekcije on je vodio kao selektor U19 i U21. Španci ne samo da su igrali najbolji fudbal, već su i najefikasniji (13 golova) – šta deca (Jamal i Vijams) znaju šta je to Evropsko prvenstvo.

Lamin Jamal (najmlađi učesnik i strelac) je sa dosadašnjim igrama, ne samo zbog tri asistencije i gola, već celokupnom igrom u oba pravca istakao najozbiljniju kandidaturu za igrača prvenstva.

Da li će Englezi osvojiti prvu ili Španci četvrtu titulu odlučivaće „sitnice“. Lično bih voleo da prevagu donese jedno od „dece“ – Bilingem na jednoj ili Jamal na drugoj strani. Na „deci“ i fudbal ostaje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari