Samo i na Maksimiru 1976: Albanac Đasula drugi igrač koji je dao i gol i autogol u utakmici evropskog prvenstva 1Foto: EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH

Od tragičnog lika drame do junaka.

Albanski reprezentativac Klaus Đasula se prvo našao na pogrešnom mestu u svom šesnaestercu jer je iz karambola, od njegove noge, Hrvatska potpuno preokrenula rezultat u svoju korist (2:1).

Na izdisaju utakmice, debelo u nadoknadi vremena, Đasula se stvorio na pravom mestu u protivničkom kaznenom prostoru da sprovede loptu iza leđa Dominika Livakovića za konačnih 2:2.

Tako je postao prvi rezervni igrač u istoriji evropskog prvenstva koji je pogodio sopstvenu mrežu (ukupno 27 autogolova), a drugi inače koji je u jednoj utakmici zatresao i suparničku.

U polufinalu 1976. čehoslovački reprezentativac Anton Omdruš je na Maksimiru u Zagrebu u prom poluvremenu efektno glavom savladao holandskog golmana, a uoči završnice meča još i efektnije iz voleja svog čuvara mreže.

Na produžetke u finale na beogradsku Marakanu je otišla Čehoslovačka (3:1), koja je i trijumfovala čuvenim pogotkom Antonjina Panenke s bele tačke.

Najnovije informacije o dešavanjima na Evropskom prvenstvu u fudbalu čitajte na stranici EURO 2024.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari