Selektor Hrvatske traži veće poštovanje: Englezi imaju jednu medalju za 58 godina, a mi tri za šest i opet ne valjamo 1Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Reprezentacija Hrvatske danas neće imati izbora protiv Albanije, nakon poraza u provm kolu od Španije.

Zvanično treća reprezentacija na svetu nalazi se u veoma teškoj poziciji posle ubedljivog poraza od Španije (3:0).

Javnost, čak i u Hrvatskoj, toliko je kritički nastrojena prema izabranicima selektora Zlatka Dalića da im daje male šanse da se nađu u osmini finala, uprkos tome što će prolaz u narednu fazu obezbediti i četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije.

– Sigurno da nije bilo lepo izgubiti prvu utakmicu i da osećaj nije bio dobar. Nas nikad nisu pratili na najbolji mogući način. Uvek smo mi bili ti koje su stavljali na začelje i kojima se ne veruje, a mi smo u šest godina osvojili tri medalje. Ne znam ko je to uz Francusku napravio i ja uvek kažem da Hrvatska zaslužuje puno veći respekt. Mi imamo tri medalje, a Engleska jednu u 58 godina. Oni su zlatni, a mi ne valjamo. Mi smo mali, ali smo hrabri i borbeni, a dokaz je 100.000 Hrvata u Berlinu. Naši rezultati pokazuju da smo bolji nego što nas doživljavaju – poručio je, vidno rezigniran, selektor Hrvatske.

Dalić ovde ima u vidu domete dve selekcije na mundijalima i u Ligi nacija. Hrvati su bili drugi 2018. i treći 2022 (kao i 1998), a Englezi imaju titulu svetskog prvaka na Vembliju 1966. Hrvatska je igrala u finalu završnog turnira najmlađeg takmičenja UEFA za reprezentacije 2023, ali je i Engleska 2019. bila treća, što bi joj se računalo kao bronza.

Hrvatski selektor je bio ljut na Bruna Petkovića zbog odluke da šutira penal protiv Španije, koji je nad njim napravljen. Time je narušio hijararhiju u ekipi, ali i interno pravilo da penal ne izvodi igrač nad kojim je i napravljen.

– Nema potrebe za tim temama. Kod nas je situacija sjajna, razgovarali smo nakon toga igrači, štab i ja. Razgovarao sam i sa Brunom, sve je rešeno i to ne treba više spominjati. A sutra ćete videti hoće li Bruno početi ili ne. Nepotrebno se stvaraju tenzije. Ja samo želim mir i lepu atmosferu i ne treba da potencirate takve teme. Hijerarhija se zna, red se zna i tako će biti i dalje.

Reprezentacija Albanije uspela je da poraz od Italije na startu šampionata svede na podnošljivih i upozoravajućih 1:0. Jesu igrali defanzivno i povučeno, ali su uspeli da u par navrata namuče golmana Điđija Donarumu.

– Albanija sigurno nije protivnik kvaliteta Španije, ali zaslužuje veliki respekt. Oni će biti jako motivisani i organizovani, a mi moramo biti strpljivi. Nama je glavni cilj da pobedimo, bićemo ofanzivniji, iako je statistika protiv Španije pokazala da smo imali veći posed lopte i više udaraca, ali to nismo iskoristili. Biće nekih promena u sastavu, ali o tome ćemo još odlučiti. Svi koji će početi znaju koji nam je cilj – uverava Dalić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari