Španija prvi finalista Evropskog prvenstva, Francuska povela pa nadigrana 1Foto: EPA-EFE/ANNA SZILAGYI

Fudbalska reprezentacija Španije plasirala se u finale Evropskog prvenstva jer je u prvoj polufinalnoj utakmici pobedila Francusku rezultatom 2:1 (2:1).

Pred oko 66.000 gledalaca na stadionu Bajerna u Minhenu, Francuska je povela pogotkom Kolo Muanija već u 9. minutu, da bi ekipa selektora Luisa de la Fuentea do trijumfa stigla golovima Jamala u 21. i Olma u 25. minutu.

“Crvena furija” je trijumfovala i u svom šestom meču na šampionatu, delom i zbog toga što selektor De la Fuentes čak ni u utakmici protiv fizički jačeg protivnika nije menjao taktiku svog tima, uprkos povređenim i suspendovanim starterima.

 

Španija – Francuska 2:1 (2:1)

Stadion u Minhenu. Gledalaca: 66.000.

Sudija: Slavko Vinčić (Slovenija)

Strelci: 0:1 Kolo Muani 9, 1:1 Jamal 21 , 2:1 Olmo 25.

ŠPANIJA: Simon, Navas (od 58. Vivijan), Kukurelja, Fernandez, Laport, Rodri, Ruiz, Jamal (od 90+4 Tores), Vilijams (od 90+3 Zubimendi), Olmo (od 76. Merino), Morata (od 76. Ojarzabal). Selektor: Luis de la Fuente.

FRANCUSKA: Mainjan, Kunde, Ernandez, Upamekano, Saliba, Kante (od 62. Grizman), Rabio (od 62. Kamavinga), Čuameni, Dembele (od 79. Žiru), Embape, Kolo Muani (od 62. Barkola). Selektor: Didije Dešam.

S druge strane, Didije Dešam je, kao i na većini mečeva na šampionatu, odlučio da sastav svog tima prilagodi protivniku, a ne da nametne svoju igru.

Zbog straha od Jamala, Vilijamsa i Olma, odlučio je da duel počne bez Grizmana, vratio je u ekipu defanzivnijeg Rabioa, ali se ispostavilo još jedanput da igrač Juventusa nije uspeo da se izbori sa rivalima na sredini terena.

U nastavku meča ubacio je na teren Kamavingu i Grizmana, ali je Španija do tada već umrtvila igru, spustila tempo i rutinski privela meč kraju.

Protivnik Španije u finalu, koje se igra 14. jula u Berlinu, biće bolji iz drugog polufinala u kojem se u sredu (10. jul, 21.00) u Dortmundu sastaju Holandija i Engleska.

 

Parovi četvrtfinala

Štutgart

A Španija – Nemačka 2:1

Hamburg

B Portugalija – Francuska 0:0, (pen. 3:5)

Berlin

C Holandija – Turska 2:1

Dizeldorf

D Engleska – Švajcarska 1:1 (pen. 5:3)

 

Parovi polufinala

Minhen

Španija – Francuska 2:1 (2:1)

Engleska – Holandija (Dortmund, 10.jul, 21.00).

Finale je na Olimpijskom stadionu u Berlinu 14. jula u 21.00.

Najnovije informacije o dešavanjima na Evropskom prvenstvu u fudbalu čitajte na stranici EURO 2024.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari