Mitrović VS Eriksen: Šta statistika dva tima može da nam kaže o potencijalnom pobedniku meča Srbija - Danska? 1Foto: EPA-EFE/Liselotte Sabroe; FRIEDEMANN VOGEL

Nije bilo mnogo golova koji su izazvali toliko olakšanja kao onaj kasni Luke Jovića, koji je doneo izjednačenje protiv Slovenije, u 96. minutu druge utakmice Orlova u grupi C.

Epilog te akcije je da fudbaleri Srbije sad imaju „za šta da se bore“ u poslednjoj utakmici grupe protiv Danske, koja je nakon razočaravajućeg remija sa Slovenijom uspela da osvoji ohrabrujući bod protiv Engleske.

Za oba tima, pobeda bi garantovala mesto u narednoj rundi, dok bi remi, u slučaju Danske, ili sigurno, u slučaju Srbije, mogao da stvori probleme.

Ključna tačka susreta

Do sada, turnir nije išao baš na ruku Srbiji. Nakon poraza od Engleske u prvom meču, ekipa Dragana Stojkovića je imala problem da probije iznenađujuću Sloveniju, piše analitičar Mihil Jongsma, danski analitičar, za portal Flashscore.com.

U grupi gde su golovi retka roba (nijedna grupa nije imala manje golova u prva dva kola od Grupe C, ukupno sedam), Srbija će morati da pronađe načine da stvori bolje prilike, jer su samo četiri tima imala manji očekivani broj golova od Srba do sada (1,8).

Većina tih prilika je došla protiv Slovenije. Nakon mlake igre protiv Engleske, što je rezultiralo najnižim očekivanim golovima u jednoj utakmici turnira (0,18), Srbija je pokušala da probije odbranu protivnika igrajući sa više centaršuteva (33 pokušaja, uključujući kornere, protiv Slovenije – brojku koju je samo jedan tim uspeo da nadmaši na EURU do sada).

I poslednji se pokazao produktivnim, jer je Luka Jović glavom zakucao loptu koju je poslao Ivan Ilić. Protiv Danaca, ovaj plan igre verovatno neće biti promenjen, s obzirom da Srbi imaju jednog od najuticajnijih sidraša na Euru.

Problemi napadača

Aleksandar Mitrović je jedan od najplodnijih igrača u internacionalnom fudbalu. Međutim, na ovom turniru se bori da pronađe svoju formu, jer je imao sedam šuteva, od kojih nijedan nije završio u mreži. Samo su Kristijano Ronaldo sa devet i Romelu Lukaku sa osam imali više šuteva pre prva dva kola ovog turnira od Mitrovića.

Šest od tih šuteva je bilo protiv Slovenije, a četiri su došla nakon centaršuta. Mitrović je imao i propustio tri velike prilike, postavši drugi igrač ovog turnira sa tri takve prilike u jednoj utakmici, a da nije postigao gol, nakon Romelua Lukakua protiv Slovačke.

Mitrovićevi šutevi i očekivani golovi

Međutim, barem Mitrović stvara prilike. Rasmus Hojlund se muči kako za klub, tako i za reprezentaciju, postigavši samo tri gola na poslednjih 19 utakmica za Dansku i Mančester junajted. Na ovom turniru je imao samo jedan šut u dve utakmice. Srećom za njega, to je jednako broju svih danskih izmena zajedno (jedan šut Mikela Damsgarda protiv Engleske). Međutim, čini se da Danci moraju da se oslone na drugog igrača iz Junajteda ne bi li ih odveo u drugi krug.

Nezamenljiv na sredini terena

Kristijan Eriksen je bio zvezda Danske na ovom turniru. Protiv Srbije, Eriksen bi mogao da obori rekord sa najviše nastupa za danski nacionalni tim zajedno sa Simonom Kjerom (oboje 132 utakmice), mada je Kjer još uvek deo tima, te bi mogao da izjednači ovaj rekord nekoliko minuta nakon početka utakmice.

Iako je deo danske reprezentacije već više od 14 godina, čini se da kraj Eriksenove karijere ne nazire. Tokom prva dva kola uputio je 8, a kreirao 11, udaraca ka protivničkim golovima (19 ukupno), najmanje četiri više od bilo kog drugog igrača na turniru. Sa 32 godine i 127 dana, postao je najstariji igrač sa više od tri kreirane prilike u uzastopnim Euro utakmicama još od Andree Pirla (33 godine 2012).

Šutevi i kreirane prilike

Eriksen takođe daje svoj doprinos i bez lopte, jer je jedan od 29 igrača koji su više od 10 puta preuzeli posed tokom prva dva kola. Ovo je poželjna osobina u zahtevnom stilu igre menadžera Danske, Kaspera Hjulmanda. Danski menadžer preferira pristup sa puno pritiska, sa Dancima koji su drugi po visokim preokretima (19) i četvrti po PPDA (pasovi po odbrambenoj akciji, prim. aut.) (10,4) nakon dva kola.

Visoki preokreti Danske

Agresivnim osvajanjem lopte, održavaju svoj prepoznatljivi stil dugotrajnog dodavanja tokom ovog turnira, odmah iza Nemačke, Portugalije i Hrvatske koje imaju veći posed lopte (58,9%). Međutim, kako pokazuju poteškoće njihovog napadača Hojlunda, nisu uspeli da ga iskoriste. Danci dele peto mesto po broju šuteva (32), ali treba imati u vidu da su jedan od timova sa najviše šuteva sa distance (14 do sada).

Ukupno, 32 šuta su akumulirala ukupno 2,48 očekivanih golova, a prosek od 0,078 očekivanih golova po šutu je četvrti najniži među timovima na Euru nakon dva kola. Jedan od razloga za ovo može biti nesposobnost Danaca da stvore situacije sa više igrača driblanjem protivnika, pošto tim zauzima poslednje mesto i po broju uspešnih driblinga (pet od 18) i po uspešnosti iz tih situacija (28%).

Prekid navika

S obzirom na zastoj oba tima u napadu, Danska može da se osloni na istoriju međusobnih susreta koja je u njihovu korist. Danci su pobedili u svakoj od prethodne tri utakmice protiv Srba, postigavši ukupno osam golova, a primivši samo jedan. Međutim, Danska nije uspela da pobedi nijednu od poslednjih šest utakmica na velikim takmičenjima (3 remija, 3 poraza), što je izjednačavanje njihovog najdužeg takvog niza od 1986. do 1992. godine (1 remi, 5 poraza).

S druge strane, niz Srbije bez pobede na velikim takmičenjima sada iznosi sedam utakmica (2 remija, 5 poraza).

Može li ijedan od dva tima da prekine ove loše navike i dođe do neophodne pobede ovog utorka?

Najnovije informacije o dešavanjima na Evropskom prvenstvu u fudbalu čitajte na stranici EURO 2024.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari