Kako naučiti nešto iz utakmice u kojoj si bio bolji? 1EPA-EFE/CHRISTOPHER NEUNDORF

Subota je ušla u istoriju evropskog fudbala kao dan kada su postavljena tri rekorda evropskih prvenstava – Jamal je postao najmlađi debitant, Soboslaj najmlađi kapiten a Bajrami najbrži strelac. Nedelja će ući u istoriju srpskog fudbala.

Formalno, na ovom Evropskom prvenstvu samo je Gruzija debitant.

Praktično, prvi put u istoriji EP čula se himna Bože pravde. Poslednji put kada su fudbaleri sa ovih prostora igrali na Evropskom prvenstvu (2000.) nastupali su pod imenom SR Jugoslavija, svirala se himna Hej Sloveni.

Nažalost, početak nije mogao biti gori. Izgubili smo od Engleske, ostali bez bodova, a bili smo (kao) bolji.

Što je još gore po Srbiju, Danska i Slovenija su igrali nerešeno (1:1) i (kao) ostali bez dva planirana boda. Međutim, ako pretpostavimo, što je sasvim realno, da Albanija i Gruzija u svojim grupama neće osvojiti ni bod onda Danci i Slovenci taj bod koji vodi u osminu finala već imaju.

Mi imamo imperativ pobede. Da bismo o(p)stali na Evropskom prvenstvu moramo da ostvarimo jednu pobedu.

Prvih pola sata duela sa Engleskom neodoljivo me je podsetio susret Nemačka – Škotska. Poput Škota i mi smo postavili „autobus“ ispred Rajkovićevog gola, a Englezi ga relativno lako obilazili i stvarali šanse, dali gol i – stali.

Ostaće enigma – zašto?

Skeptici će reći da su se namerno povukli, prepustili nama inicijativu a svoju šansu tražili u kontranapadima.

Optimisti će pak tvrditi da smo se mi oslobodili pritiska jer smo zaigrali našu igru kratkih pasova.

Najverovatnije je da su u pravu i jedni drugi.

Činjenica je da su Ostrvljani imali rezultatsku predsnost, da se lako i brzo transformišu iz odbrane u napad, stvorili su dve – lepe šanse, pogodili prečku. Isto tako je tačna i konstatacija da su i naši fudbaleri stvorili – dve – tri šanse, nažalost nisu ih realizovali.

Na velikim takmičenjima, a Evropsko prvenstvo to jeste, šanse se stvaraju veoma teško i retko a ako se one ne realizuju.. Osetili su to najbolje Hrvati – imali su dve stopostotne prilike, nisu iskoristili ni penal i – pretrpeli ubedljiv poraz.

Ne sekiram se ja za Hrvate. Mnogo više me brine naša reprezentacija. Srbi su poznati po tome što teško uče i na sopstvenim greškama, a kako nešto naučiti iz utakmice u kojoj si bio bolji?

Ukoliko selektor bude svestan (i svojih) grešaka i da mora bolje onda će optimizam pred meč sa Slovenijom (20.6.) imati pokriće.

U suprotnom, koferi se mogu polako pakovati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari