Srbija se "plaši" šuteva sa distance, centaršutevi misaona imenica 1 EPA-EFE/MOHAMED MESSARA

Mnogo je razloga zbog kojih reprezentacija Srbije posle dva kola ima samo bod na Evropskom prvenstvu.

Luka Jović je izuzetnim golom, košarkaškom terminologijom napisano, uz zvuk sirene, ostavio „orlove“ u igri za prolaz u osminu finala kontinentalnog šampionata.

Remi sa Slovenijom (1:1) definisao je i jedini način na koji puleni Dragana Stojkovića Piksija mogu proći dalje, a to je trijumf protiv Danske u poslednjem kolu. Koliko će to biti zahtevan zadatak ilustruje i matematička procena prema kojoj se Srbiji daje samo 36% šanse da se nađe u osmini finala, što je zbir svega onoga prikazanog u mečevima sa Engleskom i Slovenijom.

Pesimizam kod navijača pred polazak u Nemačku, ispostavlja se tačnim, a mnogo je razloga zbog kojih reprezentacija Srbije deluje poprilično nemoćno i tehnički skromno u organizaciji igre, brzini i tehničkoj obučenosti.

Srbija ima problema sa brzinom igre po bokovima; ono što je viđeno protiv Slovenije izgledalo je tako skromno, naročito kada je Mijat Gaćinović zamenio Filipa Mladenovića. Fudbaler atinskog AEK-a je za tako malo vremena (nekih 15 minuta) demonstrirao toliko skromnu tehniku prijema lopte i pasa u prostor, tačnije prilikom centaršuta, da je selektor Stojković morao da odreaguje i izmenom ubaci Birmančevića na levi bok, a Gaćinovića pomeri na suprotnu stranu ne bi li ublažio već nanetu štetu.

Iako Sergej od poslednjeg zvižduka na utakmici trpi opravdane kritike, s obzirom na to da nije ispratio desnog beka Karničnika koji je kontinuiranom kretnjom od svog gola došao do šanse da matira Rajkovića, nakon odličnog centaršuta Janže sa levog boka, zapravo je akcija Slovenije inicirana nakon užasne greške Gaćinovića i njegovog lošeg prijema lopte.

Da je tehnička neobučenost ono što je evidentno kod naših krilnih igrača, tačnije bočnih može se videti i na osnovu statistike koja je poprilično surova. Naime sa 53 pokušaja centaršuta, Srbija je reprezentacija u samom vrhu Evropskog prvenstva, ali je procenat uspešnosti toliko loš, svega 18,9%, da Dušana Tadića i saigrače svrstava među najlošije selekcije na prvenstvu.

Segmenat u igri u kojem je Srbija takođe među najgorima na Evropskom prvenstvu odnosi se na broj pokušaja sa distance. Kada se u obzir uzmu reprezentacije koje su odigrale po dve utakmice, Srbija je najlošija u pomenutoj konkurenciji. Sumoran je podatak koji pokazuje da su reprezentacije Poljske, Portugala ili Turske više puta šutirale sa distance na jednoj utakmici nego li Srbija na dve.

I po broju udaraca van okvira gola, nalazimo se na samom dnu sa svega pet pokušaja.

Koliko pati od manjka kreativnost i konkretnosti prilikom završetka akcija naznačuje podatak da je prema pasovima u poslednjoj trećini terena sa 122,5 dodavanja u proseku tek na 12. mestu.

Srbija je tek na 14. poziciji kada je u pitanju procenat uspešnih dodavanja u poslednjoj trećini terena, što znači da joj je svaki četvrti pas loš i neprecizan.

Na mečevima sa Slovenijom i Engleskom, „orlovi“ su ukupno uputili 11 šuteva ka protivničkim golmanima, od kojih su šest otišli van okvira gola.

Vezni fudbaleri i oni najistureniji uspeli su tek u 16 navrata da driblinzima naprave prednost u korist svoje reprezentacije, što je poprilično skromno, jer je Portugalija samo u duelu sa Češkom imala više uspešnih driblinga.

Najnovije informacije o dešavanjima na Evropskom prvenstvu u fudbalu čitajte na stranici EURO 2024.

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari