Strahinja Pavlović pred prvu utakmicu na Evropskom prvenstvu: Možemo da napadnemo Engleze, ali očekujem da ćemo se braniti 1Foto: Starsport

Reprezentativac Srbije Strahinja Pavlović izjavio je da se ekipa od dolaska u Nemačku priprema za duel sa Engleskom, prvi meč „orlova“ na predstojećem Evropskom prvenstvu (nedelja 16. jun, 21.00).

Jedan od najboljih fudbalera na pripremnim utakmicama protiv Austrije i Švedske smatra da je neophodno da se poboljša „timska defanzivna igra“ kako bi Srbija mogla da očekuje dobre rezultate na šampionatu Starog kontinenta.

– Iza nas su četiri godine zajedničkog rada, pokazali smo da igramo dobar fudbal i na gol više. Primali smo više golova, nego što bi trebalo. Pojedine utakmice mogli smo da pobedimo, ali nedostatala nam je timska defanzivna igra. Možemo da ugrozimo svakoga i imamo snage za to – rekao je Pavlović.
On veruje da će Srbija postići u Nemačkoj bolje rezultate nego na Mundijalima u Rusiji i Kataru.

– Potrudili smo se da ispravimo greške i iz poslednjeg perioda. Učestovavali smo na najjačim turnirima, međutim, nismo bili na očekivanom i zahtevanom nivou. Sada je velika razlika, uz bolju pripremu, verujem da će i naši rezultati biti mnogo bolji. Radili smo individualno, takođe, nadam se lepim vestima iz Nemačke. Poveli smo mnogo više vremena zajedno, imali i dve pripremne utakmice, sasvim dovoljno da radimo na tim stvarima. Igrali smo na gol više, dosta ofanzivno. Postarali smo se i da ofanzivni igrači pomažu nama, u poslednjoj liniji. Tim mora da se napada i brani, u tome je ključ trijumfa – objasnio je defanzivac RB Salcburga, a zatim otkrio šta je selektor Stojković rekao igračima na prvom sastanku po dolasku u Nemačku:

– Predstavio nam je plan i cilj, kako razmišlja. Prvi cilj je iskorak iz grupe. To je moguće, potrebno je samo da budemo tim. Pokazali smo više puta da imamo snagu. Lično, očekujem da se spustimo dole i branimo gol zajedno. Hoćemo da igramo naš fudbal, napadački i postižemo golove. Biće nam potrebne obe stavke.

On se slaže sa Nemanjom Gudeljom da Srbija protiv Engleza mora da igra presing ispred gola rivala.

– Izašao bih gore i pokušao da presingujem sve rivale, pa i Englesku. Sve ekipe imaju prednosti i mane, a videli smo na utakmici između Engleske i Islanda da organizovanom igrom protivnik može da ih ugrozi i poostigne gol.

Pavlović smatra da treba iskoristiti činjenicu da je ekipa selektora Dragana Stojkovića među najvisočijim timovima na šampionatu.

– Ne sanjam često, ali noć uoči meča dosta razmišljam. Često se takve situacije i dogode na utakmici. Postaraćemo se da napravimo dobar balans u timu. Najviša smo ekipa na turniru i prekide bi trebalo da koristimo. Odlični skakači mogu da donesu prevagu. Mogli smo mnogo da naučimo na prethodnim iskušenjima. Napokon, dobro je da i na poslednjoj utakmici, u Švedskoj, nismo primili gol, defanzivno smo odradili veliki posao – kaže Pavlović, i dodaje:

– Opcija sa četvoricom u poslednjoj liniji ostaje otvorena, koristićemo je u budućnosti, ali, uigraniji smo u formaciji sa trojicom štopera. Stvarno ne znam ko će na teren protiv Engleske.

Reprezentacija Srbije prvi meč na prvenstvu igra 16. juna protiv Engleske (21.00), potom se u četvrtak 20. juna sastaje sa Slovenijom (15.00), a poslednji rival u Grupi C je Danska (25. jun, 21.00).

Sve vesti sa Evropskog prvenstva u fudbalu možete pročitati OVDE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari