Kad i gde možete gledati utakmicu Turska-Holandija na EURO 2024 1EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

U poslednjem četvrtfinalnom paru Holanđani su percipirani kao favoriti, ali će Turska imati veću podršku svojih zemljaka na Olimpijskom stadionu u Berlinu (21.00).

Reprezentacija Holandije ostavila je vrlo bled utisak u grupnoj fazi takmičenja, koju je završila tek na trećem mestu. Na svu sreću po „Oranje“ žreb je bio takav da je Rumunija bila takmac u borbi za mesto među osam najboljih na Starom kontinentu i upravo na tom duelu puleni Ronalda Kumana pokazali su kvalitet zbog kojeg se smatraju favoritima protiv Turske.

Osim bolesnog Matijasa De Lihta, svi ostali kandidati koji su doputovali u Nemačku trebalo bi da konkurišu za mesto u startnoj postavi. Trijumfom nad Rumunijom 3:0, reprezentacija Holandije uspela je da osmi put u poslednjih 11 utakmica sačuvao svoj gol netaknutim.

Logično, u sistemu 4-3-3, selektor Kuman ne bi trebalo da izvrši bilo kakve kadrovske promene u poslednjoj liniji, a jedino se može očekivati da indisponiranog Bergvajna, po desnom krilu zameni Malen.

Odbrana Turske moraće da se koncentriše na Kodija Gakpa, fudbalera Liverpula, koji je u dosadašnjem delu šampionata postigao četiri gola. Utisak je da su Holanđani posebno ranjivi u manevru, odnosno da osim Ćavija Simonsa nemaju vrhunskog veznog igrača.

Reijnders i Šouten nisu dovoljno eksplozivni, brzi i posebno su ranjivi u defanzivnoj tranziciji, što bi puleni Vićenca Montele mogli da iskoriste.

Za Tursku je ohrabrujuće to, što će se posle meča pauze, na teren vratiti Hakan Čalhanoglu, ubedljivo najbolji i najkreativniji fudbaler.

Turska je u osmini finala naročito patila u drugom poluvremenu. Austrija je bila bolja, dominirala je gotovo svih 45 minuta i samo zahvaljujući vrsnim intervencijama golmana Gunoka uspela je da sačuva stečenu prednost (2:1).

Na prethodna tri susreta, Turska je slavila u dva navrata, međutim na poslednjem odigranom u septembru 2021. doživela je blamantan poraz od Holandije (6:1).

Veliki hendikep za selektora Montelu predstavljaće neigranje suspendovanog Meriha Demirala, dvostrukog strelca protiv Austrije.

Pouzdani defanzivac proslavio je golove koristeći političke parole zbog čega ga je UEFA automatski suspendovala na dve utakmice.

Ako se pritom uzme u obzir da je reprezentacija Turske doputovala u Nemačku drastično oslabljena u poslednjoj liniji odsustvom najboljih igrača poput Čaglara Sojundžua ili Čenika Ozkačara onda je jasno koliki bi hendikep moglo da predstavlja odsustvo Demirala, ali i Orkuna Kokčua, odličnog kreativca, koji duel propušta zbog žutih kartona.

U Turskoj se nadaju da bi u Berlinu mogli da dostignu najbolji uspeh na Evropskom prvenstvu iz 2008. kada su se plasirali u polufinale.

U Holandiji, pak, još uvek maštaju o tome da bi mogli da se domognu finala i prilike da kao i 1988. osvoje prvenstvo Starog kontinenta.

Meč na Olimpijskom stadionu u Berlinu gledaoci u Srbiji moći će da prate na prvom kanalu RTS-a od 21.00.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari