U fudbalu ne pobeđuju uvek favoriti 1 EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Da je neko, kojim slučajem, pročitao samo rezultate četvrtfinalnih utakmica EURO 2024 Francuska – Belgija (1:0) i Portugalija – Slovenija 0:0 (3:0 posle penala) pomislio bi „kakav smor od fudbala“ i – grdno bi pogrešio.

U pomenutim utakmicama videli smo praktično sve ono što fudbal čini najpopularnijom igrom na svetu. Da, nedostajali su golovi, ali čak i bez njih gledali smo fudbal na izuzetno visokom nivou.

Iskreno govoreći, više sam očekivao od susreta Francuska – Belgija, pogotovo od „trikolora“, koji su uz Engleze, za mene najveće razorčaranje dosadašnjeg šampionata.

Tim u kojem igraju Mbape, Grizman, Dembele… jeste stigao do četvrtfinala, ali bez postignutog gola iz igre. Pobedonosni gol protiv Austrije bio je autogol Maksimilijana Vebera, protiv Holandije su igrali bez golova, u remiju (1:1) protiv Poljaka jedini gol postigao je Mbape iz penala i konačno protiv Belgije do pobede dolaze autogolom Jana Fertogena.

Iz višedecenijskog iskustva znam da u fudbalu ne pobeđuju uvek favoriti, niti oni koji igraju najbolje, a pogotovo ne oni koji igraju najlepši fudbal, pa se uopšte ne bih iznenadio da se u finalu EURO 2024 sastanu Engleska i Francuska.

Iako nije izgubila nijednu utakmicu, Slovenija je završila učešće na Evropskom prvenstvu. Istina, nisu nikog ni pobedili.

Benjanim Šeško je imao u 114. minutu stopostotnu šansu, ali je nije iskoristio.

Jan Oblak je bio najbolji pojedinac meča, odbranio je niz teških udaraca, čak i onaj Ronaldu sa bele tačke, ali u penal seriji nije uspeo da zaustavi nijedan.

Njegov kolega na golu Portugalije Dijego Kosta, osim pomenutog šuta Šeška, nije imao nijednu zapaženiju intervenciju, ali je odbranio sva tri udarca sa bele tačke kada je došlo do „penal ruleta“.

Jedanaesterce su za Portugaliju izvodili: Ronaldo, Bruno Fernandes i Bernardo Silva, a za Sloveniju: Iličić (Maribor), Balkovec (Alanja) i Verbič (Panatinaikos).

Sve su to, na prvi pogled, samo sitnice.

Ali, baš te „sitnice“ i prave razliku između najboljih i osrednjih reprezentacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari