UEFA suspendovala turskog fudbalera, njegov gest izazvao diplomatske tenzije 1Foto: EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE

Evropska fudbalska unija (UEFA) saopštila je danas da je suspendovala turskog fudbalera Meriha Demirala na dve utakmice zbog neprikladne proslave gola u utakmici protiv Austrije na Evropskom prvenstvu, dok je njegov gest izazvao diplomatske tenzije između Turske i Nemačke.

Igrač je napravio ruskom gest okupljanja „Sivih vukova“, grupe turske krajnje desnice, nakon što je postigao jedan od svoja dva gola protiv Austrijanaca.

Demiral je suspendovan „zbog nepoštovanja opštih principa ponašanja, kršenja osnovnih pravila dobrog ponašanja korišćenja sportskih događaja za promovisanje gestova nesportske prirode i zbog dovođenja fudbala na loš glas“, navodi se u saopštenju UEFA.

Defanzivac zbog toga neće igrati sutra u četvrtfinalnoj utakmici u Berlinu, gde će tom meču prisustvovati turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Demiralov gest izazvao je diplomatske tenzije između Turske i Nemačke.

Turska je u sredu pozvala nemačkog ambasadora u Ankari na razgovor u znak protesta zbog izjave nemačke ministarke unutrašnjih poslova Nensi Fezer, koja je gest igrača nazvala „neprihvatljivim“.

Nemačka je odgovorila sledećeg dana tako što je pozvala na razgovor turskog ambasadora u Berlinu.

Erdogan nije direktno reagovao, ali je nekoliko ministarstava i portparol njegove njegove Partije pravde i razvoja (AKP) osudilo istragu UEFE i reakciju nemačke ministarke.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova je osudilo „politički motivisane izjave“, koje su „same po sebi ksenofobične reakcije nemačkih vlasti prema Demiralu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari