Ukrajina preokrenula protiv Slovačke i sačuvala šanse za plasman u osminu finala 1Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHER NEUNDORF

Reprezentacija Ukrajine pobedila je Slovačku sa 2:1 (0:1) u drugom kolu Grupe E na Evropskom prvenstvu u fudbalu i tako stigla do prvih bodova na turniru.

Posle ovog meča, Rumunija, Ukrajina i Slovačka imaju po tri boda, a Belgija je bez bodova, ali Rumuni i Belgijanci svoj meč drugog kola igraju u subotu (21.00).

Na duelu koji je odigran u Dizeldorfu Slovaci su mnogo bolje počeli i posle nekoliko dobrih prilika su poveli pogotkom Šranca. On je u 17. minutu, posle centaršuta Haraslina, najviše skočio u kaznenom prostoru i udarcem glavom pogodio mrežu.

Do tog trenutka Slovaci su imali i veći posed lopte, ali su se nakon vodećeg gola povukli i prepustili protivniku inicijativu.

Do kraja prvog poluvremena Ukrajinci su imli nekoliko dobrih prilika preko Jarmolenka i Mudrika, da bi u 34. minutu Timčik pogodio stativu.

GRUPA E

Slovačka – Ukrajina 1:2 (1:0)

Stadion: “Merkur Špil-arena” (Dizeldorf). Gledalaca: 47.000.

Sudija: Majkl Oliver (Engleska).

Strelci: 1:0 Šranc 17, 1:1 Šaparenko, 1:2 Jaremčuk 80.

SLOVAČKA: Dubravka, Pekarik, Hančko (od 67. Obert), Vavro, Škrinjar, Kučka, Duda (od 60. Beneš), Lobotka, Šranc, Haraslin (od 67. Suslov), Boženik (od 60. Strelec).

UKRAJINA: Trubin, Timčik, Zinčenko, Zabarnji, Matvijenko, Šaparenko (od 92. Talovierov), Sudakov, Bražko (od 85. Sidorčuk), Jarmolenko (od 67. Zubkov), Mudrik (od 85. Malinovski), Dovbrik (od 67. Jaremčuk).

Početkom nastavka ponovo je Slovačka preuzela inicijativu, međutim, u 54. minutu su praktično poklonili gol protivniku.

Ukrajinci su izveli kontra napad, najpre je izgledalo da se odbrana Slovaka vratila u svoj kazneni prostor i pokrila sve igrače rivala, ali je Zinčenko uputio loptu sa leve strane, pronašao Šaparenka, a ovaj iskoristio veliku grešku Škrinjara i sa desetak metara pogodio desni donji ugao.

Nedugo potom selektor Slovačke Frančesko Kalcona napravio je četiri izmene i donekle uspeo da povrati mirnoću u igru svog tima.

Ipak, kako je prolazilo vreme, bilo je očigledno da su igrači oba tima umorni i da se veoma teško kreću, potpuno su spustili gard i u stihijskim napadima pokušavali da dođu do gola protivnika.

Upravo iz jedne takve akcije Šaparenko je u 80. minutu dugom loptom pronašao Jaremčuka u kaznenom prostoru, odbrana Slovaka je pogrešila kao i golman Dubravka, a napadač Ukrajinaca postigao pogodak za preokret.

Najnovije informacije o dešavanjima na Evropskom prvenstvu u fudbalu čitajte na stranici EURO 2024.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari