Zašto je "Zlatko Vujović imao prednost u odnosu na Savićevića" i šta možemo očekivati u polufinalu Evropskog prvenstva? 1Foto: EPA-EFE/Filip Singer

Poznati su svi učesnici polufinala EURO 2024. Iznenađenja nije bilo, Engleska se opet provukla, Holandija je posle preokreta eliminisala Tursku, pa ćemo u polufinalu gledati četiri reprezentacije koje su i bile u najužem krugu favorita.

Navijali smo za „male“: Sloveniju, Slovačku, Švajcarsku, Tursku,…ali nedostajalo im je „samo“ malo sreće i – znanja.

Mnogi su razorčarani igrama na ovom šampionatu, to jest malim brojem golova u četvrtfinalnim utakmicama. Fudbal koji voli naš prosečan navijač „za gol više“ je prevaziđen, konačan rezultat, osvajanje titule, je imperativ i tom cilju je sve podređeno.

Fudbal je ekipni sport i, kao i u svim ostalim igrama sa loptom, napad počinje od odbrane.

To se najbolje vidi u odbojci – ako primač servisa dobro odradi svoj posao tehničar će imati dovoljno vremena izabere najbolje rešenje za napad i olakšati posao igraču za kojeg se odluči da poentira.

Isto važi i za fudbal – odbrambeni igrači moraju čim oduzmu loptu protivniku brzo da je predaju igračima sredine terena koji će pronaći rešenje koji napadač je u najpovoljnijoj poziciji.

Ukoliko se odugovlači sa predajom lopte (kao što su to radili naši fudbaleri), čeka se da svi fudbaleri zauzmu svoje pozicije, daće se vreme i protivničkim fudbalerima da zauzmu svoje mesto u odbrani.

Još uvek se sećam kako mi je Ivica Osim, tadašnji selektor Jugoslavije, tokom Svetskog prvenstva u Italiji objasnio zašto Zlatko Vujović ima predsnost u odnosu na Dejana Savićevića.

„Dejo će da uzme loptu na našoj polovini, predriblaće jednog, drugog, ali će ga sačekati treći igrač, oduzeti mu loptu i krenuti u kontranapad.

Zlatko će 100 puta probiti po levoj strani, poslaće bar deset upotrebljivih centaršuteva, iz jednog ćemo dati gol“.

I dali smo. Posle Vujovićevog centaršuta lopta je došla do Dragana Stojkovića koji je velemajstorski poslao u mrežu Španaca.

Dakle, u polufinalnim mečevima Španija – Francuska i Engleska – Holandija ne treba očekivati goleade.

Pobednika će odlučivati „sitnice“ – velemajstorki potez Jamala, Mbapea, Kina, Gakpa, … ili nečiji kiks. Golovi će, možda, izostati, ali sam siguran da ćemo gledati vrhunski fudbal. Igraju, ipak, četiri najbolje evropske reprezentacije.

Tekstove Žive Vekeckog o EURU čitajte OVDE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari