Ako se po jutru dan poznaje.. 1EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Zakotrljala se bubamara i, skoro, sve je stalo. Dobro, preterao sam (malo). Nije sve stalo, ali je potisnuto u drugi, treći plan.

O našim fantastičnim devojčicama Angelini Topić i Adriani Vilagoš, koje su osvojile srebrne medalje na Evropskom prventsvu u atletici, niko više ne govori (piše). O brutalnim napadima na prosvetne radnike smo, praktično, već oguglali pa i ne čudi što ne dobijaju tretman u medijima kakav zaslužuju. Čak ni nacionalni Dnevnik ne počinje sa informacijama koga je Vučić primio a koga je ispratio, na kom gradilištu je presekao vrpcu, …

U petak je utakmicom Nemačka – Škotska (5:1) počelo Evropsko prvenstvo u fudbalu i „najvažnija sporedna stvar na svetu“ postala je stvarno najvažnija.

Iako nije bila vrhunska fudbalska predstava, za istinski spektakl potrebno je da su rivali podjednako kvalitetni. Nažalost, Škoti su razočarali.

Od reprezentacije koja se praktično prošetala u svojoj kvalifikacionoj grupi sa Španijom, Norveškom i Grzijom (ostavrili pet pobeda i tri remija) očekivalo se mnogo više. Međutim, Stiv Klark, selektor Škotske iako vrlo iskusan (60) godina i već pet godina sa klupe predvodi reprezentaciju postavio je igru kao početnik.

Odlučio je da postavi „autobus“ isped svog gola sa čak petoricom fudbalera u zadnjoj liniji koji praktično nisu ni izlazili iz svog šesnaesterca.

Time je bio znatno oslabljen i vezni red a jedini istureni fudbaler Adams praktično nije ni pipnuo loptu (Škoti nisu uputili nijedan udarac u gol Nojera, počasni gol je dao Nemac Ridiger). Klark je „zaboravio“ da za Nemačku igra Toni Kros koji je svojim dugim dijagonalama ili dubinskim loptama „probušio“ njegov autobus. Da je „žrtvovao“ jednog igača koji se ne bi odvajao od Krosa …

Naravno, pitanje pobednika se ne bi ni tada postavljalo, Nemci su daleko kvalitetniji tim, ali bi Ostrvljani ostavili, verovatno, povoljniji utisak.

Ovako, Nemci su opravdali ulogu favorita, praktično obezbedili prolaz u drugu fazu takmičenja, po skoro svim relevantnim analizama, za prolaz su potrebna tri boda i gol razlika sa bar jednim golom u plusu, dok Škoti nastavljaju tradiciju i završavaju učešće ne Evropskom prvenstvu već u grupnoj fazi. Ne verujem da posle ovakvog debakla mogu da se brzo oporave i pobede Mađarsku i Švacarsku.

Na utakmici koja je otvorila Evropsko prvenstvo videli smo sve što fudbal čini tako popularnom igrom – šest lepih golova (i autogol je bio lep), niz efektnih driblnga (Sane se posebno u tome isticao, ponekad i preterivao),  precizne pasove Krosa koji je “ u trepavicu“ pogađao saigrače. Nažalost, videli smo i prvi crveni karton i dve velike sudijske greške koje su zahvaljujući intervenciji iz VAR sobe poništene.

Ako se po jutru dan poznaje onda ćemo narednih mesec dana uživati u fudbalu. Verujem da neće biti ona druga narodna u kojoj se spominju mačići.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari