Zašto je žreb na EURO 2024 nekome majka, a nekome maćeha? 1 EPA-EFE/DAVID MDZINARISHVIL

Samo jedan minut delio je fudbalere Slovačke od istorijskog uspeha – plasmana u četvrtfinale EURO 2024. Ušli su Škrinjar i drugovi habro, bez preteranog respekta prema, bar na papiru, najvećeg favorita ovog šampionata. Za takav pristup igri bili su i nagrađeni vođstvom, mogli i da dupliraju prednost, ali…

Još jednom je na ovom prvenstvu potvrđeno pravilo da je utakmica završena tek kada sudija svira kraj.

U tom petom minutu nadoknade samo za trenutak je pala koncentracija Slovaka i do izražaja je došao individualni kvalitet Džuda Belingema – prelepim udarcem postigao je gol za produžetke, a već u prvom minutu istih opet individalni kvalitet, ovog puta Harija Kejna, i – Englezi su opstali na Evropskom prvenstvu.

Napisao sam posle takmičenja u grupama da su uz Italijane, Hrvate, pa i nas, Englezi reprezentacija koja je najviše razočarala.

I u susretu sa Slovacima je potvrđeno da tim (reprezentaciju) ne čini skup fudbalera koji imaju najveću tržišnu vrednost. Fudbal je kolektivna igra, selektor mora da napravi kolektiv u kom će svaki as da svoje ambicije podredi timu.

Geret Sautgejt to, bar za sada, nije uspeo, čak je svojom izjavom da će podneti ostavku ako Engleska ne bude prvak još više opteretio svoje izabranike, dodatno ih sputao.

Kao što su bili miljenici Fortune protiv Slovačke, Englezi su imali sreću i sa žrebom. U njihovoj polovini kostura nema nijedne reprezentacije koja je ubrajana u favorite.

Sa druge strane su Španija, Nemačka, Francuska, Portugalija,… Da li će tu srećnu okolnost Englezi moći i znati da iskoriste, videćemo već u četvrfinalu protiv Šavajcarske.

Najprijatnije iznenađenje dosadašnjeg šampionata, reprezentacija Gruzije, takođe je hrabro ušla u susret sa Španijom, povela, ali za više nisu imali ni snage ni umeća.

Španci su još jednom pokazali da nisu bez razloga svrstani u favorite EURO 2024. Luis de la Fuente je uspeo da napravi idealan spoj iskustva (Karvahal, Naćo, Rodri…) sa budućim asovima ne samo španskog već i svetskog fudbala: Jamal, Vilijams, Pedri,…

Španci veruju u sebe, igraju svoju igru, nikome se ne podređuju. Isto su igrali kada je počela utakmica, kada su Gruzijci poveli, kao i kada su oni preokrenuli i poveli sa 3:1.

Kao što sam već rekao, žreb je prema nekima bio majka, a drugima maćeha. Već u četvrtfinalu gledaćemo finale pre finala, duel Nemačke i Španije.

Jedna od dve reprezentacije koje su u dosadašnjem toku šampionata pokazale najviše biće eleminisana. Šteta.

Najnovije informacije o dešavanjima na Evropskom prvenstvu u fudbalu čitajte na stranici EURO 2024.

Tekstove Žive Vekeckog o EURU čitajte OVDE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari