Evroligaška odbrana i kreacija Crvene zvezde, šta se dešava sa Kevinom Panterom? 1(Photo by Pedja Milosavljevic/Starsport.rs ©)

Crveno-beli uspeli da maksimalno kapitalizuju prednost domaćeg terena i sa obećavajućih 2:0 u pobedama pristupiće trećem susretu sa Partizanom koji će biti domaćin u Beogradskoj areni (nedelja, 20.30).

Zvezda je uspela da vezanim trijumfima da pun smisao premeštanja domaćinstva iz Beogradske arene u halu „Aleksandar Nikolić“. Fantastična atmosfera na obema utakmicama nije bila narušena neprimerenim bacanjem tvrdih predmeta na teren i jedino što je naružilo kompletan utisak odnosilao se na neumesna i nekulturna skandiranja pojedinim igračima i funkcionerima Partizana.

Takav vid skandiranja trebalo bi trajno da se izbaci sa sportskih terena i na tome bi trebalo da zajednički porade predstavnici večitih rivala.

Navijači Zvezde se nisu naljutili, nakon što je nekoliko hiljada njih ostalo uskraćeno da uživo posmatra svoje ljubimce, s obzirom na to da je maksimalan kapacitet nekadašnjeg Pionira oko 8.000, a čak 12.000 pristalica crveno-belih kupilo je sezonske karte za tekuću takmičarsku godinu.

Naprotiv, pokazali su razumevanje, ispunili halu do granice podnošljivog i frenetičnim navijanjem pružili neverovatnu podršku Branku Laziću i saigračima.

Taktička prilagođavanja i granitna odbrana crveno-belih

Trebalo je vremena Janisu Sferopulosu da neke stvari shvati i napokon uloge podeli u skladu sa sposobnostima igrača. U sinoćnjem susretu grčki stručnjak prilagođavao se taktičkim manevrima Željka Obradovića.

Iako je tandem pod košem Kaboklo-Smailagić pravio probleme na ofanzivnom skoku, samo u tim momentima Sferopulos je uparivao petice Bolomboja i Mitrovića.

U odnosu na veći deo sezone, kada ih je istovremeno forsirao do iznemoglosti, u finalnoj seriji to nije slućaj, naprotiv. Dejan Davidovac napokon je dobio prostor i čini se poverenje od strane trenera na poziciji četiri, a Trej Tompkins je na drugom meču pokazao da bi zaista mogao da bude od velike pomoći na krilnom centru.

Zvezda je na drugom, možda i presudnom meču defanzivno odigrala na izuzetno visokom nivou. Ideja da se izvrši što veći pritisak na prvom pasu i time uspori protok lopte uglavnom je bila plodotvorna. Čak je i Nemanja Nedović, kojem odbrana nikada nije bila jača strana, dao određen doprinos, neretko udvajajući beka sa Brankom Lazićem.

Takođe, u odbrani na „piku“ crveno-beli ni po koju cenu nisu želeli da pas završi ka centru na samom obruču. S tim u vezi, nisu težili preuzimanjima, već su odbranu bazirali na takozvanom „fletu“. Centar je išao do linije blokade i vraćao se na igrača koji postavlja blok, dok je strana pomoći vodila računa o dubini, odnosno poprečnom pasu.

Zvezda je, kao i na prvom meču, naterala Partizan na puno izgubljenih lopti (14) posle kojih je dolazila do lakih poena. U tom segmentu – tranzicionim poenima, ponovo je bila superiorna, s obzirom na to da ih je dala 12 naspram Partizanovih šest.

Uprkos lošim procentima šuta sa distance 25% i problemima sa kontrolom skoka (Partizan osam ofanzivnih) crveno-beli su imali daleko izbalansiraniji napad.

Postigli su 34 poena iz reketa, naspram Partizana koji je dao 22, i ponovo su daleko bolje kreirali rešenja. Zvezda je imala čak 19 timskih asistencija, neuporedivo više u odnosu na rivala (cnro-beli samo osam).

Važno je istaći i da je Jago dos Santos odigrao izuzetnu odbranu na Kevinu Panteru. Na početku utakmice Pi-Džej Doužir zadavao mu je određene probleme, međutim kada je preuzeo kapitena Partizana vršio je izvanredan pritisak na liniji dodavanja.

Niskog težišta i snažnih nogu spuštao se u stavu do visine kukova Pantera i izvrno kontrolisao njegove promene pravca i ritma. Istovremeno, Davidovac je, kao i na prvom meču, učino dosta toga da učinak Zeka Ledeja bude vrlo skroman (11p, 3sk).

Domaćin je ubedljivo najbolji napadačku ekipu u regionalnim okvirima ove sezone sa prosekom od 93 poena spustio na svega 73 u drugom meču što je za svaku pohavalu.

Nanali „prespavao“ drugi meč, Panterova partija ispod svake kritike

Partije Kevina Pantera na početku finalne serije možda i najbolje simbolizuju učinak Partizana. I mada je i prvi meč odigrao krajnje prosečno (13p) sinoć je bio jedan od najlošijih igrača u redovima crno-belih.

Kada se uzme u obzir da je sa 2,7 miliona evra godišnje, ove sezone među četiri najplaćenija košarkaša na Starom kontinentu, onda je razočarenje navijača crno-belih sigurno još veće.

Panter je drugi meč odigrao očajno u oba pravca. Ubacio je svega sedam poena, poslednji put upisao se u listu strelaca početkom treće deonice i sve do kraja duela bio je u ulozi statiste.

Pogodio je samo jednu trojku, ukupno svega dva šuta iz igre, nemajući rešenja bez obzira na to ko ga je čuvao tokom utakmice.

Ako od Branka Lazića tradicionalno ima glavobolje, sinoć nije imao rešenja ni za Dos Santosa, a povremeno je i Nedović uspevao da ga zaustavi ili barem uspori.

Panter ne važi za nekog naročito dobrog defanzivca. Uprkos dobroj konsistuciji i dugim rukama, njegov voljni momenat u odbrani neuporediv je sa onom energijom koju pokazuje u napadu.

Nedoviću u drugoj utakmici nije mogao ni na senku da zgazi, toliko je bio spor prilikom njegovog prvog koraka na prodoru da je to bilo krajnje upadljivo.

Doskorašnji reprezentativac Srbije obeležio je prvo poluvreme sa čak 21 poenom, a gro ih je postigao pametno napadajući Pantera koji je na momente delovao nezainteresovano za defanzivne zadatke.

Dešavalo se da na strani pomoći tako lako ispadne iz sistema i ostavi krater slobodnog prostora da su i Zvezdini igrači ostajali u čudu. Trener Obradović značajno mu je smanjio minutažu u drugoj utakmici (svega 22 minuta na terenu) vidno nezadovoljan onime što je kapiten ekipe pokazao.

U napadačko sivilo utopio se i Džejms Nanali. Rapidan pad u ofanzivnoj produkciji drastično se odrazio na ukupan timski učinak.

Posle 27 poena u uvodnom susreti, Nanali je drugi meč završio sa svega dva poena za skoro 34 minuta na parketu.

Nijednom nije pogodio iz igre, iz devet pokušaja, a pritom je izgibio četiri lopte, ubedljivo najviše u ekipi crno-belih.

Ponovo je Partizan imao problema u realizaciji sa distance (30%), kreaciji (svega osam asistencija) i kontroli igre (14 izgubljenih lopti) ali i produkciji za dva poena (samo 44,8%).

Veoma je malo dobio u napadu od strane najiskusnijih i najplaćenijih (Panter, Ledej, Nanali) što pokazuje i podatak da su prva dvojica imali negativan indeks korisnosti.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari