Evroligaški ispit generacije 1Foto: Starsport

Jedno uspešno poglavlje zatvorili su u petak, a već u ponedeljak košarkaši Crvene zvezde započeće najvažniju seriju, usko povezanu sa perspektivom kluba i krojenjem planova za narednu sezonu.

Evroligašku odiseju Luka Mitrović i saigrači završili su sa 16 pobeda, na pragu Top 8 faze, čija im je vrata Darušafaka zalupila na najbolniji mogući način u poslednjem kolu regularne faze. I dok im u ušima bude odzvanjalo, a u mislima provejavala ideja o doživljenoj nepravdi koja je poništila skoro tromesečni boravak među osam najboljih ekipa, učenici Dejana Radonjića svu energiju, bes i odlučnost trebalo bi da usmere ka Cedeviti i finalnom serijalu na tri dobijene u ABA ligi. Poslednji dvostruki uzastopni regionalni šampion vizu za učešće u Evroligi naredne sezone može dobiti isključivo novim „ovenčavanjem“ na Jadranu. Brušenje prstenja započeće dvomečom, u razmaku od 24 časa, u Hali „Aleksandar Nikolić“, tačnije večerašnjim uvodnim duelom protiv Zagrepčana (19.00), koji ometeni kadrovskim problemima žele da potencijalnim brejkom finalnu priču prevedu na svoju vodenicu.

Zvezdina ovosezonska dominacija na Jadranu prikazana je najbolje kroz prizmu svega dva doživljena poraza; po jedan u regularnom delu i polufinalu plej-ofa. Vlasnici nekoliko regionalnih rekorda, među kojima najviše „štrči“ onaj na kraju ligaškog dela izražen skorom 25-1, iz perspektive apsolutnog favorita startovaće u finalnoj seriji. Velika energetska potrošnja izazvana višemesečnim igranjem na dva fronta, od kojih je evroligaški u čak pet navrata bio „začinjen“ duplim nedeljnim programom, dovela je do toga da umor bude svakodnevni propratni faktor na treninzima, putovanjima. Stefan Jović, vodeći ideolog Zvezdine igre, platio je danak takvom rasporedu; njegova leđa popustila su pod pritiskom u odsutnom delu sezone, što se kumulativno odrazilo na učinak ostatka tima, pogotovo Kuzmića koji i te kako „pati“ za pravovremenim pasovima reprezentativnog plejmejkera Srbije. Nišlija neće biti u stanju da pomogne saigračima ni u finalnoj seriji; samim tim Cedevita će pokušati da napadne možda i najslabiju tačku crveno-belih u ovom trenutku. DŽenkinsu je tesno u Jovićevom odelu, dok su Voltersu rukavi često toliko dugački da povećanjem vremena provedenim u igri najčešće prerastaju u košulju u kojoj mu ruke deluju s vezane.

– Na kraju Evrolige, sumirajući sve što smo uradili kroz 30 kola, izuzetno sam zadovoljan svim onim što smo prikazali u novom formatu takmičenja koji je na našem primeru pokazao svu svoju specifičnost. Sa 16 pobeda, a mislilo se da će biti potrebno mnogo manje, nismo u plej-ofu. Na sve to, treba istaći ogromne napore kojima smo sve vreme bili izloženi. Ali smo i pored njih na svakom meču dali maksimum i otišli daleko preko očekivanog. Iako smo pre samo dva dana igrali mnogo važan meč protiv Budućnosti, potrebno je po ko zna koji put ponoviti, da istog trenutka moramo da prebacimo fokus na sledećeg protivnika – naznačio je Radonjić važnost emotivnog i mentalnog prešaltavanja na tim iz Zagreba.

Zvezda je ove sezone oba puta bila bolja od Cedevite; hronološki gledano ovo će biti treći uzastopni susret istih rivala u isto toliko sezona u plej-of fazi ABA lige. Pre dve sezone, Cedevita je pokazala sposobnost da apsorbuje strastveno navijanje „delija“ i dođe nadomak brejka u finalu, kao i prošle sezone u polufinalnom serijalu. Oba puta Zvezda je izlazila kao pobednik, međutim period od dve godine poslužio je Miri Bilanu i većini starosedelaca da postanu kohezivna celina koja mnoge stvari na parketu radi po automatizmu. Polufinale protiv Partizana bilo je dokaz sposobnosti najbogatijeg tima u regionu da i na parketu hale „Aleksandar Nikolić“ odigra meč nalik onom u kamernom ambijentu Doma sportova u Zagrebu. Turbulentan start sezone „vitamini“ su dovođenjem Boultrajta i Sikme, pretvorili u obećavajući kraj. Filozofija igre – na poen više, dovela je do toga da je Cedevita najefikasniji tim ABA lige, odličnog procenta šuta sa distance i garancijom dominacije pod košem u liku Bilana, korpulentnog i tehnički vrlo obučenog centra u igri leđima i licem ka košu. Veliku borbenost u polufinalnoj majstorici s Partizanom platili su kidanjem ligamenata kolena Marka Arapovića (završio sezonu) i povredom zadnje lože sjajnog Boultrajta, čiji je nastup na večerašnjem meču veoma neizvestan. U međuvremenu, Liga je kaznila trenera Veljka Mršića sa dve utakmice zabrane vođenja ekipa zbog komentarisanja suđenja u drugom meču protiv Partizana, tako da će harizmatični Đanmarko Poceko, nepresušne energije, u Beogradu predvoditi „vitamine“ i pokušati da što više „nabrije“ svoje momke, koji su u „majstorici“ polufinala pokazali da im drskost i sportski bezobrazluk više nisu strani pojmovi.

– Cedevita je u našem fokusu; mečevi sa njima daće učesnika Evrolige naredne sezone, što nam je apsolutni prioritet. Zato je u ovom trenutku od elementarnog značaja da pokažemo snagu i zajedništvo. Siguran sam da će naši navijači, kao i svakoga puta, prepoznati važnost momenta u kome se nalazimo. A, sada je to veoma lako – poželeo je Radonjić evroligaški ambijent u hali na večerašnjem i sutrašnjem meču.

Mršić: Zvezda među 10 najboljih u Evropi

– Idemo igrati protiv jedne od 10 najboljih ekipa u Evropi. Nisu, nažalost, ušli među osam najboljih, no to ništa ne menja. Odigrali su stvarno odličnu sezonu. Teško je i pomisliti da će to ponoviti bilo koja ekipa s ovih prostora. Međutim, mi smo se dobro pripremili. Znamo gde ih trebamo napadati, a videćemo hoćemo li uspeti jer će na drugoj strani biti jako dobra ekipa, dobro utrenirana i čvrsta na domaćem terenu i videćemo hoćemo li uspeti da neutralizujemo sve što imaju – prepun je respekta Veljko Mršić prema košarkašima i stručnom štabu Crvene zvezde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari