Evropa greške ne prašta 1Foto: STARSPORT

Gol koji je Crvena zvezda primila protiv Spartaka Trnave (1:1) u prvom meču trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona mogao bi da skupo košta šampiona Srbije.

Zvezda je protiv Slovaka prvi put vadila loptu iz svoje mreže u Evropi ove sezone posle 385 minuta igre, međutim, od samog gola više zabrinjava način na koji je primljen.

Nezainteresovanost sredine i odbrane da isprate protivničke igrače, usled euforije zbog tek postignutog gola, kao i naročita nepažnja najodgovornijeg za primljeni pogodak, kapitena Vujadina Savića, lako bi mogli da Zvezdu presele u kvalifikacije za Ligu Evrope. Za razliku od klaj-klaj fudbala domaće Superlige niko se na evropskim mečevima neće predati bez borbe i neće prezati da na bilo koji način dođe do cilja, na šta je čak i pre meča sa Spartakom upozoravao svoje igrače trener Vladan Milojević. Posle utakmice, preostalo mu je samo da konstatuje ono što su svi već videli.

– Kod 1:0 smo napravili grešku koju nije trebalo da napravimo. Primili smo gol zbog nepažnje. Voleo bih da kažem igračima da se nikada ne plaše i da im ne pada koncentracija, ali to je sastavni deo igre. Desila se greška za koju smo kažnjeni i jednostavno je tako, sad idemo dalje. Imamo to što imamo i verujem u svoje igrače da će biti bolji u revanšu – rekao je Milojević.

Igrači Zvezde su na teži način shvatili da Slovaci nisu naivna ekipa.

– Gol koji smo primili nas je slomio. Kao da se neki strah uvukao u nas. Nisu naivna ekipa i biće potrebno mnogo truda da ih pobedimo. Ipak, verujem da ćemo proći – konstatovao je Vujadin Savić.

Golman Milan Borjan zaključio je da Evropa ne prašta greške poput one koju su crveno-beli napravili kod primljenog gola.

– Igrali smo dobro, ali nedostajala nam je ta bolja završnica. Idemo u Slovačku da pobedimo, da se borimo za grupnu fazu Lige Evrope, pa i za Ligu šampiona. Desila se mala dekoncentracija kod primljenog gola. To Evropa ne prašta. Spartak je tvrda ekipa koja se brani, koja pokušava da uhvati protivnika na kontru. Mislim da će i kod kuće igrati isto, zatvoriće se i čekati kontru – naveo je Borjan.

Napadač Nikola Stojiljković još uvek je daleko od forme po kojoj ga trener Vladan Milojević pamti iz dana dok su sarađivali u Čukaričkom. Verovatno je ta „stara slava“ i uticala na to da uopšte dobije poverenje u prvom poluvremenu iako se odmah videlo da nije spreman za ceo meč.

– Skroz drugačije bi se odvijala utakmica i završila po nas da nismo primili gol u sledećem napadu posle našeg. Da smo izdržali barem pet minuta, spustili loptu i igrali fudbal… Tada bi se ekipa iz Trnave verovatno otvorila i dobili bi šansu da postignemo drugi gol – zaključio je Stojiljković.

Trener Spartaka obećao bunker i u revanšu

Šef struke Spartaka Radoslav Latal već je otvorio karte kako će njegova ekipa igrati sledećeg utorka u Trnavi.

– Ne moramo da damo gol u revanšu, dovoljno je 0:0. Opet ćemo da izađemo sa defanzivnom taktikom pa šta bude… Cilj je bio povoljan rezultat da bismo ponovo rasprodali stadion i napravili praznik u Trnavi jer dolazi veliko ime. Sanjamo, ali čeka nas težak rad do revanša – naglasio je Latal.

Kasno Kafu na Marakanu stiže…

Sportski direktor Crvene zvezde Mitar Mrkela najavio je mogućnost dolaska na stadion „Rajko Mitić“ napadača Bordoa DŽonatana Kafua (27). Brazilac je prošle godine za sedam i po miliona evra prešao iz Ludogoreca u francuski klub, ali je na 19 mečeva uspeo da postigne samo dva gola. Zvezda bi Kafua zbog visokog obeštećenja verovatno mogla da dovede samo na pozajmicu. Međutim, sada se otvara pitanje i da li bi uopšte imalo smisla dovoditi novog napadača kada kvalifikacije za Ligu šampiona ulaze u završnu fazu i vremena za uigravanje praktično više nema.

Statistika i sujeverje

Crveno-beli, statistički gledano, mogu da budu i zadovoljni nezadovoljni posle 1:1 u prvoj utakmici. Naime, imaju pozitivan ishod posle 1:1 u prvoj utakmici nekog evropskog dvomeča, ali ne i kada je taj rezultat prvo bio na njihovom terenu.

Zvezdini fudbaleri su dosad na revanše četiri puta odlazili sa 1:1 iz Beograda, a samo jednom su se na kraju radovali. Ukupno gledano, prve utakmice nekog međunarodnog dvomeča crveno-belih 13 puta završene su tim rezultatom. U osam slučajeva ukupan ishod bio je pozitivan po beogradski klub, u pet ne. U poslednje tri situacije kada je prvi meč završen 1:1, Zvezdini igrači uspevali su da prođu u narednu fazu. U sva tri slučaja, revanš je igran u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari