F1: Hamilton najbolji na Monci 1Foto: EPA-EFE/ DANIEL DAL ZENNARO

Pobedu na VN Italije, voženoj na legendarnoj Monci, odneo je aktuelni šampion i vozač Mercedesa Luis Hamilton, ispred pilota Ferarija Kimija Raikonena i svog timskog kolege Valteri Botasa.

To je šesta pobeda za Britanca ove sezone, posle koje je uvećao prednost nad drugoplasiranim u generalnom poretku vozača, Sebastijana Fetela, na čak 30 poena.

Popolurani Seb, koji je startovao sa druge pozicije, imao je laksi sudar sa Hamiltonom u petoj krivini prvog kruga posle kog se okrenuo, pa je u osvajanje bodova morao da krene sa začelja „karavana“.

Zapravo je poziciju Fetelu značajno otežao timski kolega Kimi Raikonen, koji je startovao sa prvog mesta i koji nije uspeo da propusti Fetela ispred sebe, ali ga je dva puta u prvom krugu blokirao, što je iskroristio Hamilton da se probije do drugog mesta, a onda i uz pomoć Botasa, koji je ostao značajno duže od svih vozača na stazi, obiđe Raikonena za pobedu u današnjoj trci.

Valteri Botas je na istrošenim pneumaticima pet krugova usporavao Raikonena sve dok ih nije sustrigao i Hamilton, a onda je otišao u boks na zamneu guma, a Hamilton je na svežijim pneumaticima imao lak posao protiv Raikonena koji je i iskoristio na šest krugova pre kraja trke kada ga je na startnom ciljnom pravcu obišao i ostavio iza sebe.

Sebastijan Fetel je na kraju došao do četvrte pozicije, ali više od toga nije mogao da postigne.

Naredna trka vozi se u Singapuru za tačno dve nedelje.

Plasman

Luis Hamilton 256

Sebastijan Fetel 226

Kii Raikonen 164

Valteri Botas 159

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari